De Peugeot die geen Peugeot bleek.
Voor de restauratie van de 1956 Griffon 676AS in 2013 zocht ik reserve onderdelen. Altijd makkelijk dacht ik.
Tijdens een oltimerbeurs in Malmedy leerde ik “Opa Tim” kennen. Hij was gereedschap handelaar en stond daar op de beurs. Toen we aan de praat raakten bleek hij uit Oost Brabant te komen. Ik zocht wat niet standaard gereedschap. Toen hij me vroeg voor welk doel, raakten we aan de praat. Opa Tim bleek thuis een zelfde soort motor te hebben staan als mijn Griffon. Hij dacht er al 25 jaar aan om die te restaureren, maar kwam er niet aan toe om deze af te maken.
Een jaar later toen ik hem in Rosmalen op een beurs weer sprak liet hij weten de motor te willen verkopen. Het leek mij wel goed om een donormotor te hebben voor eventuele reserve onderdelen. Ik ben op een weekend in November 2014 naar hem toe gereden in de buurt van Geffen. Op de werkbank stond een motor in delen en wat dozen met onderdelen. Toen de kentekenplaat mee de doos in ging informeerde ik of hij ook de kenteken papieren had. Hij bevestigde dat hij deze ooit gehad heeft, maar niet wist waar hij die 25 jaar geleden had gelegd.
Omdat ik toen niet van plan was om de motor te restaureren, maar voor onderdelen te benutten heb ik er verder geen aandacht meer aan besteed. Opa Tim had verteld dat de motor uit 1952 kwam en ook van oorsprong een Nederlands kenteken had. Hij had hem overgenomen van iemand in de buurt die hem zelf in Nederland gekocht had.
Nadat ik de Griffon uit 1956 had gerestaureerd bleek ik eigenlijk vrijwel niets van de donormotor te hebben gebruikt. Om ruimte te besparen had ik de motor verder uit elkaar gehaald zo heeft hij vele jaren in een hoekje op zolder gestaan.



Zonde om op zolder te laten staan
Op enig moment bedacht ik me dat het toch wel zonde was om een bijna complete motor die kennelijk ook nog origineel een Nederlands kenteken had op de zolder een stoffig bestaan te laten leiden. De vraag was alleen zou ik er op gaan rijden? Ik heb immers andere motoren waarmee ik regelmatig op pad ga . Op zoek online bij de RDW kon ik het kenteken niet vinden, maar op basis van de nummering was duidelijk dat het ook een kenteken van 1952 was. Het verhaal van Opa Tim klopte. Bij een keuring op het RDW keuringstation heb ik eens bij de keurmeester geïnformeerd hoe te handelen. Deze vertelde dat het goed mogelijk was dat het kenteken niet meer in het online register te vinden was. Hij gaf aan dat het goed mogelijk was om de motor weer terug op het oude kenteken te krijgen. Voorwaarde was dat de motor compleet en werkend zou zijn. Dat is het moment dat ik begonnen ben om de motor zover mogelijk weer te monteren om zo ook te zien welke onderdelen ontbraken. Dat zal ergens 2019 zijn geweest.
In de loop van het jaar heb ik via clubgenoten en af en toe op een beurs aardig wat bijeen gesprokkeld zoals uitlaten, bochten, een achteras. In 2020 heeft Rudi Verbist van Rudi’s Classic Bikes & Parts tijdens zijn lock down zijn magazijn afgestroopt op eventuele onderdelen. Dat leverde toen de grenzen weer openden de mogelijkheid op om in het voorjaar 2020 een velg te regelen (een velg was te beschadigd) een rempedaal en rem stang, voetsteunen en wat andere praktische onderdelen. Toen we in Juni 2020 weer Frankrijk in mochten en ik in Montmerle bij Lyon een mobile home gehuurd had, heb ik even contact gezocht met Macadam 2 Roues in de buurt van St Etienne. Ik had hen vooraf een mailtje gestuurd met alle onderdelen die ik wilde hebben, zoals tandwielen, rubbers en wat andere onderdelen. Het was een mooie dagrit om met met de Streetglide en aanhanger via kleine weggetjes naar toe te rijden en na die vakantie mee naar huis te nemen. Stap voor stap raakte de motor compleet.



Onderzoek
Ondertussen was ik ook op het type aan het zoeken op de webpagina’s van de Franse Peugeot club Les Petochons du Lion Omdat ik ervan overtuigd was dat het hier een Peugeot TC4 betrof was ik vooral daarop aan het zoeken, maar kwam met het frame en motornummer er niet aan uit op 1952. Op deze pagina is ook een productie lijst met types en nummers te vinden van Griffon wat ook een Peugeot merk is. Na even zoeken had ik prijs. Het betreft hier een Griffon 676 TC4 die geproduceerd is rond december 1951. productienr griffonDat klopte ook weer erg mooi met de kentekenplaat. Bij het vergelijken van productie cijfers van de Peugeot TC4 bleek dat beide TC4 types onder de verschillende merknamen vrijwel naast elkaar zijn geproduceerd. Het was dan ook niet vreemd dat in de wielnaven Peugeot geslagen is en meer Peugeot kenmerken op de motor te vinden zijn. Het maakt hem alleen maar meer bijzonder.
In de tweede helft van 2020 was het verplichte thuiswerken en afstand houden een mooie gelegenheid om meer tijd in het weer opbouwen van deze TC4 te stoppen. Omdat aan twee motoren tegelijk sleutelen wat veel is heb ik besloten eerst de Motobecane Z56C die ook al een paar jaar op zolder stond gereed te maken voordat de Griffon weer aan de beurt is. Door omstandigheden is die restauratie nog niet afgerond waardoor de TC4 weer staat te verstoffen.
