Monet Goyon K500 Supertourisme

 Met de MG K500 in 2019 bij het CFM club weekend.

Monet Goyon K supertourisme 500 kop-zijklepper.
In het voorjaar van 2017 liet Hans Devos van HDClassics weten dat hij een leuke Monet Goyon uit Frankrijk had meegebracht een 500cc. Hij was nog onaangeraakt en daarmee nog redelijk in prijs. Ik kom Hans regelmatig op beurzen tegen en had al eens aangegeven dat ik wel een wat zwaardere Monet zou willen dan de lichte motoren die ik tot dan had.
Bij het eerste aanzicht was ik al verkocht, maar moest het thuisfront nog overtuigen.

Staat van aanschaf
Bij aanschaf
Blok nog niet eerder open geweest.

Toen de aanschaf eenmaal daar was, is het motorblok met hulp van Mark Nijhoff clublid van Club Franse Motoren (CFM) onderzocht. Het blok bleek nog niet eerder open te zijn geweest en in bijzonder goede staat te verkeren. Ik kon daardoor redelijk vlot aan de slag om er een Nederlands kenteken op te krijgen. Met wat hulp uit de CFM en eigen zoekwerk in het Boek de Monet & Goyon deskundige Michel Gagnard kon ik een mooi boekwerk maken over de historie van dit type. De Motoclub Monet Goyon Koehler Escoffier (MCMGKE) waar ik in 2017 lid geworden ben heeft geholpen met de datering van frame en motornummer. Al deze informatie was goed genoeg om bij de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) het Nederlandse kenteken te verkrijgen zonder carte gris.

Tank lak slechts bijgewerkt door licht schuur en polijstwerk en daarna 2k transparante lak.

De restauratie
De cosmetische restauratie kon beginnen. De vorige eigenaar was kennelijk overleden en een vriend had de motor verkoop klaar gemaakt. Dat was ook te zien aan de wijze waarop kabels aan elkaar geknoopt waren en de lak er nog net niet met de kwast opgezet was. Het was niet meer de originele lak dus  hoefde ik er geen zonde van te maken om deze te behouden. De wel originele kleuren op de tank heb ik als uitgangspunt genomen om lak aan te maken waarmee spatborden en olietank zijn bewerkt. De lak op de tank is gepolijst en de gouden biezen zijn aangebracht daarna is er 2K transparante lak overgegaan. Deukjes en kleine beschadigingen zijn niet weggewerkt maar geconserveerd. 

Na wat rondjes in de omgeving besloten we in 2018 met een aantal CFM clubleden mee te doen aan een week in de Auvergne. Na een proefrondje rond het meer durfde ik het aan om met de groep een rit te gaan meemaken. De motor was niet erg vlot. De oliepomp gaf te veel olie en dat geeft bij verbranding geen PK’s maar wel rook. Los van mijn traagheid wilde ook niemand achter deze schoorsteen rijden. Deze week heb ik het gehouden bij rondjes rond het meertje. In de winter van 2018 is de motor goed aangepakt. De oliepomp bleek niet goed in te stellen waardoor via goed googelen ik bij een handelaar de juiste pomp te pakken kreeg die perfect werkt. Er zijn nieuwe remvoeringen gemonteerd. De koppeling is gereviseerd net als de magneetontsteking. Deze was in 90 jaar ook niet vervangen. 

In 2019 zijn meerdere leuke ritjes gemaakt waaronder het CFM clubweekend in de achterhoek. In 2020 zijn aardig wat kilometers gemaakt waarvan eenmaal meer dan 100 km aan een stuk.

Crommeweg Steenbergen CFM jaarrit 2020

Ondanks dat de motor rijdbaar is ontbreken er nog een paar originele onderdelen zoals de juiste kast voor de primaire ketting en de afdekplaat voor op de tank. Het juiste tandwiel voor de snelheidsmeter ontbreekt nog. De verlichting werkt alleen op een 12 volt accu die in de tas onzichtbaar is weggewerkt.

In December 2020 is de primaire kast opnieuw aangepakt. De zwarte lak vertoonde grijze vlekken, was beschadigd geraakt en een bevestigingsbeugel bleek te zijn gebroken. Het was een goede gelegenheid om de primaire kast geheel te ontdoen van verf en oude plamuur lagen. Daar waar nodig zijn scheuren gelast net als de bevestigingsbeugel. Deuken zijn uitgedeukt en andere beschadigingen met vertin techniek gevuld. Nu we toch bezig waren is er ook gelijk een bij de motor passende gouden bies gezet en een MG sticker op de koppeling geplakt. Het geheel is weer met een aantal lagen 2k transparante lak afgewerkt.

Zwarte lak afgeplakt om de gouden bies te spuiten.
Gouden bies gereed en de MG sticker op de juiste plaats.

Tot op dit moment heb ik besloten de motor vooral rijdbaar te houden en niet óver te restaureren. Het chroomwerk is dan ook niet opnieuw verchroomd. De velgen zijn gebleven zoals bij aanschaf. Het is nog steeds een genot om mee te rijden.