Restauratie van de Griffon.
Dit artikel gaat over de restauratie van een Franse Griffon 175cc motorfiets type 676AS. Het is een tweetakt motor van 1956.
Beknopte geschiedenis Griffon.
Griffon is een merk van Peugeot. Het merk is in 1900 ontstaan na een eerdere breuk tussen de aandeelhouders van Peugeot die daardoor gescheiden gingen produceren en beloofden elkaar niet te beconcurreren. Dit beconcurreren werd uiteindelijk wel gedaan doordat beiden ook motorfietsen gingen produceren. Griffon heeft ook een dochter onderneming in het verenigd koninkrijk gekend. Griffon is goed bekend geraakt met het maken van eencilinder motoren en V twins. In 1927 zijn de bedrijven weer tot elkaar gekomen. Veel van de motoren die in de jaren 50 als peugeot geproduceerd werden werden onder een andere benaming ook als Griffon uitgebracht.
De 676AS
Deze Griffon is in 2013 samen met de Monet Goyon MG24 en Motobecane Z56C naar Nederland gehaald. Ik kocht de drie motoren in het Zuid Franse Riviere Sur Tarn bij Robert Guy een kennis van ons. Vanwege gezondheid problemen had hij besloten zijn verzameling te verkopen. De Griffon had ik 20 jaar eerder bij hem in de schuur gezien en was toen al onder de indruk van de wijd uitlopende spatborden die de zo typische jaren 50 stijl weergeven. De Griffon stond nog in het zelfde hoekje met alleen 20 jaar meer stof.
Deze Griffon van het type 676AS is van 1956. Bij de aanschaf leek de motor in originele staat. Met het poetsen van de motor en met name het sinaasappel effect in de lak bleek deze heel dun zodat polijsten geen optie was. Als ik de kilometerteller moet geloven heeft hij slechts 2000km gereden. Het zou zomaar waar kunnen zijn.
Extra framenummer.
De Griffon is een 175cc tweetakt motor. De motor is eerst rijdbaar gemaakt en via RDW keuring op kenteken gezet. Ondanks het duidelijke framenummer aan de achterzijde op de achterbrug vond de keurmeester dat het ook op het balhoofd moest. Dat was helaas wel een extra kostenpost die niets extra aan de motor toevoegde. De originele carte gris moest helaas worden ingeleverd. Gelukkig is er wel een scan van gemaakt voor het inleveren.
Het plan was eerst een tijdje ermee te gaan rijden zowel in Nederland als terug in de Gorges du Tarn waar hij vandaan komt. Na het schoonmaak werk startte de motor verassend vlot en na het afgeven van wat flink witte rookwolken viel er zelfs te rijden. Er moest nog wel ontdekt worden waar de versnellingen zaten en hoe de respons op de koppeling was.
Toch restaureren
Later die winter is de Griffon gedemonteerd. Als eerste moest de kickstarter worden aangepakt. Bij aantrappen trapte deze vaak door, waardoor het starten niet vlot ging. De eerste zoektocht op Leboncoin ( de Franse Marktplaats) verliep moeizaam. Door te reageren op een advertentie van iemand die tandwielen verkocht in de omgeving van Sedan ben ik met Alain Lequi in aanraking gekomen. Hij had niet het tandwiel wat ik zocht. Nadat hij begreep dat ik zelf geen zoekertje op Leboncoin kon plaatsen bood hij zijn hulp aan. Via Alain heb ik in de Pyreneeën het juiste onderdeel gevonden en een week later in huis. We zouden nog veel vaker contact hebben en uiteindelijk ook op een beurs afspreken om samen een kop koffie te drinken.
De koppeling bleef een ellende en niet af te stellen. In de 1e versnelling kwam de motor gelijk in beweging. Op advies van een CFM clublid heb ik de koppeling met een daarvoor eigen gemaakt gereedschap gedemonteerd. Wat al voorspeld was klopte. De koperen natte koppelingplaatjes met een soort kanteeltjes aan het uiteinde waren niet allemaal recht. Op een aambeeld met een kunststof hamer zijn alle plaatjes voorzichtig recht getikt. Na montage en de proefrit werkt de koppeling naar behoren.
Opa Tim
Op de oldtimerbeurs in Malmedy heb ik “Opa Tim” leren kennen. Hij was gereedschap verkoper op de beurs. Toen we aan de praat raakten bleek hij uit Oost Brabant te komen en leek een zelfde soort motor te hebben als mijn Griffon. Hij dacht er al 25 jaar aan om die te restaureren, maar kwam er niet aan toe. Ik sprak heb een tijd later op de beurs in Rosmalen. Hij vertelde de motor te willen verkopen. Het leek mij wel een goed idee om een donormotor te hebben voor eventuele reserve onderdelen.
Er zijn uiteindelijk nauwelijks onderdelen van de donormotor gebruikt behalve de tank, die uiteindelijk model gestaan heeft voor de restauratie. Julius van Gestel uit Zoersel werd me via een clublid van de Club Franse Motoren aangeraden voor het spuitwerk. Na contact met Julius oftewel Sjuul, zelf ook verzamelaar was hij bereid de motor te spuiten naar het voorbeeld van de donortank. Om het logo met de hand te schilderen moest nog iemand gezocht worden.
Nog meer onderdelen
Bij Simon Poelma zijn nieuwe zwarte velgen met rvs spaken gemonteerd op de weer knap gemaakte naven. Bij reviseur Johan Boot zijn nieuwe zuigerveren besteld, zodat er zonder rookpluimen gereden kan worden. Het blok is goed met de hand gepolijst en de cilinder en carburateur bijgewerkt in de ultrasoon reiniger. Bij Bram Motoren heb ik voldoende draad kunnen vinden om met behulp van het elektra schema de motor opnieuw te bedraden. Het Schema heb ik gevonden in het boekje “Le Peugeot de mon Pére” waarin de jaren 50 Peugeots en Griffons staan beschreven.
De laatste stand van zaken van de Griffon na volledige restauratie. Een paar keer trappen en hij loopt. In 2020 en 2021 is de Griffon nog een paar dagen in de omgeving op pad geweest. Hij staat vooral het hele jaar binnen op zijn plaat te pronken.
Leuk verhaal mooie foto,s ,trok mijn aandacht omdat ik ook een Griffon heb ,175 cc uit 1932 ,