Streetglide

Harley-Davidson FLHXI Streetglide 2006 met 2005 Bushtec Roadstar trailer.

Uitvoering en aanpassingen

 • Motorblok
 • FLHXI 1450 cc Twincam,
 • Screaming Eagle nokkenas ketting spanner set met sterkere oliepomp,
 • Andrews nokkenassen,
 • Thundermax injectie.
 • Uitlaten Vance & Hines Eleminator 400 met extra silencers.
 • Motorfiets
 • Voorvork zwart gecoat,
 • Valbeugels zwart,
 • Zwarte valbeugel koffer,
 • Luchtfilterhuis zwart, Zwarte willy G skull cover.
 • Zwarte Willy G skull cover ontstekingsdeksel
 • Zwarte Willy G skull nuts voorwiel
 • Zwarte Willy G skull cover koppeling.
 • Unit om achterbrug stijver te maken.
 • Black led koplamp voorzijde,
 • Smoke led achterlicht,
 • Smoke en zwarte richtingaanwijzers.
 • Pauchco stuur,
 • Willy G handles,
 • Corbin zadel.
 • Black oem sportster spiegel (upsidedown)
 • Zumo xt aansluiting in kuip
 • Floorboards zwart
 • passagier floorboards zwart.
 • Kuip bevestigingsbeugel vervangen door versterkt kunststof
 • Special paint Willy G Skull op kuip en koffer.
 • Progressieve voorvering.
 • Prestatie
 • Vermogen ? genoeg,
 • Maximum snelheid: niet relevant dat rij ik toch niet.
Streetglide 2006 in de folder

Nightglide


Harley-Davidson presenteerde In september 2005 de nieuwe Harley modellen voor 2006. Nieuw in de range was de FLHXI Streetglide. Een Touring model ontdaan van alle franjes en met een verlaagd frame en een kuip met een lage ruit.

Ik had van de Ultra Glide waarmee ik toen reed de topkoffer gedemonteerd en een lage ruit op de kuip gemonteerd. De Streetglide in de folder zag er precies uit zoals ik mijn Touring graag zag. Reden genoeg om eens goed te gaan kijken bij de dealer en te onderhandelen.

Met een vriend reden we naar Harley World in Apeldoorn waar ik volgens hem moest kijken. Het werd een bijzondere ervaring. Ik kocht een motor uit de folder en ruilde mijn Utraglide in op basis van de foto’s op mijn website. Onderweg naar huis belde ik mijn echtgenote om te vertellen dat ik een nieuwe motor had gekocht.

Eerste zit bij Harley World Apeldoorn

Geen bling

Op de Harley zat meer chroom dan me lief was. Door het verlies van mijn vader verkeerde ik niet in mijn vrolijkste periode. De voorvork, valbeugel, luchtfilterhuis en diverse andere onderdelen moesten voor aflevering zwart worden. Naast het extra zwart koos ik voor accessoires met de Willy G Skull zoals op de tankdop, luchtfilter en ontsteking.

De Bushtec aanhanger die ik in 2005 gekocht had was uitgevoerd in blauw grijs met gouden biezen. Dezelfde kleuren als de Ultra Glide. De trailer moest uiteraard in de zelfde Black Pearl kleur als de motor worden uitgevoerd. Met een aantal gespoten Willy G Skulls paste het geheel goed bij elkaar. Het spuitwerk is door Arjan Monster van GL Paints gedaan. De transparante achterlicht kapjes zijn door Arjan smoke gemaakt met lak. De velgen van de trailer zijn gespoten in de stijl van de Streetglide velgen.

in 2009 is de motor, geïnspireerd door een USA reis een kleine metamorfose ondergaan. Er is een half apenhanger stuur van Pauchco gemonteerd. In Las Vegas zijn de koffer verlengers gevonden en via Corbin een solo seat. Het maakte de zithoogte lager en stuurhouding hoger. Het werd voor mij de perfect sturende fiets waarmee inmiddels meer dan 100.000 km mee gereden is door Europa.

De floor-boards zwart laten coaten.
De uitlaten zwart laten coaten en koffer-verlengers gespoten bij GL paints in 2010
Willy G skull tankpaneel. Foto Onno Wieringa
Keller lights en spuitwerk by GL Paints. (toen nog geen smoke) Foto Onno Wieringa
Deksel achter by Gl Paints. fotoshoot voor Bigtwin by Onno Wieringa.
Bushtec Roadstar wiel gespoten door Gl Paints
Normandie Omaha Beach.
Fotoshoot voor Bigtwin met Onno Wieringa
De Col d’Iseran in 2010

Hosanna

Het is niet alleen hosanna zoals wel vaker bij Harley het geval is. Mijn Harley, zoals de modellen tussen 2000 tot 2007 bleek uitgevoerd met slechte nokkenas kettingspanners. Het was vervelend dit via Social Media te moeten ontdekken. Dat de dealer na inspectie laconiek reageerde dat ik nog wel 20.000 tot 30.000 km kon rijden ging er bij me niet in. Afhankelijk van de rijstijl doet dit probleem zich doorgaans tussen de 10.000 en 40.000 km voor. Mijn Streetglide had toen 65.000 km op de teller staan. Dan nog eens 20.000 doorrijden!?

Ik liet een second opinion uitvoeren bij Bike Hospital. Daar werd vastgesteld dat de afgesleten binnenste kettingspanner op afbreken stond. Marcel heeft voor de reparatie gezorgd en ik heb Central Classics met hun advies als klant achter me gelaten. Bij inspectie bleek ook aantasting op de nokkenassen. Naast de Screaming Eagle olie gevoede nokkenas kettingspanners en nieuwe oliepomp met groter vermogen zijn ook nieuwe Andrews nokkenassen gemonteerd. De motor bokte bij stationair en reageerde vaker niet lekker op het gas daarom is de standaard injectie vervangen door een systeem van Thundermax. Ik was wel flink wat geld verder, maar had weer een fantastisch lopende fiets.

In 2007 werden we weggestuurd door gewapende gendarmes, maar het lukte om eerst een foto te maken bij de Eifeltoren.
Oude schoolvriend Peet van Bentem bij hem thuis in Valencia. 2007
2008 Onderweg met vrienden naar de Dolomieten via Passo Rombo.

Is het dan allemaal niets?

De Streetglide is een fantastisch rijdende Harley waarmee ik heel veel fijne reizen door Europa gemaakt heb. In de winter van 2019 is de originele lak door GL paints bijgewerkt. Wat beschadigingen zijn weggewerkt en enkele delen met gebruikssporen zijn opnieuw in de originele lak gespoten als dank voor de 100.000 km die deze motor mij probleemloos vervoerd heeft. Als het aan mij ligt komen er daar nog minimaal 100.000 bij.

In 2020 zijn de Screaming Eagle uitlaten vervangen door een set Vance & Hines Eliminator 400 dempers met extra dempers. Al hadden de Screaming Eagle uitlaten die er op zaten een mooi geluid, deze V&H klinken wat donkerder en door de dempers ook minder luid.

In de Afgelopen jaren zijn er veel plaatsen bezocht met de Streetglide. Bij voorkeur rijden we in de bergen maar bijna altijd door Frankrijk. We reden Routes des Grandes Alpes, Schwarzwald hochstrasse, Normandie en Bretagne. We reden door midden Spanje tot Gibraltar. We bezochten de Pyreneeën, Gorges du Verdon, Cevennen, Dordogne maar ook Jura, Vogezen en Dolomieten. Zwitserland is diagonaal meermaals doorkruist net als Oostenrijk en het Noorden van Italie en Slovenië.

Onderweg naar Faak in de Albulapas.
Met Michael en Rudy op de Grimselpas in Zwitserland onderweg naar Faak am See.
Harley-Davidson dealer in Caen
Menhirs bij Carnac in Bretagne

In de omgeving van Omaha Beach.

Net voorbij de grand Ballon, Vogezen.


Een ongeluk zit in een klein hoekje

Iedere motorrijder maakt wel mee dat het in het verkeer bijna mis gaat. Vaak door onoplettende automobilisten. Nu was ik zelf de onoplettende. In september 2021 waren we onderweg naar huis vanuit de Gorges du Verdon. Dertig kilometer voor Digne les Bains raakte ik in een bocht van de weg iets waardoor de Bushtec trailer aan een kant opwipte. De bocht naar rechts versterkte de disbalans van de trailer. Ondanks de geringe snelheid van net geen veertig kilometer was het voldoende om de trailer rond zijn as te laten draaien. Bij het weer op de wielen belanden braken de spaken van het linker wiel met een scharende trailer tot gevolg. Ondanks dat we al bijna stil stonden raakte de motor door de duwende trailer uit balans waardoor ik hem moest neerleggen. Op wat kneuzingen na kwamen we er goed vanaf. De motor had schade maar met de trailer konden we niet verder.

Bij de depanage in Digne les Bains

Repareren

De motor moest worden hersteld en het liefst mooier worden dan voorheen. Na twijfel wat met de zwaar beschadigde trailer te doen besloten we die ook te herstellen en ook beter dan voorheen te maken.

nieuwe sterke kuipbeugels. fris kleurtje
binnenkuip op kleur

Een scheur in een fenderstrut is gelast. De trekhaak is gedemonteerd en gestraald. Daarna gespoten met epoxy primer en met enkele lagen zwart met blanke lak afgewerkt. Twee van de vier kuip-beugels moesten vervangen worden. Ze staan bekend om het makkelijk afbreken. Daarom zijn er stevige kunststof beugels op gezet. Nadeel was dat kabelbomen herleid moesten worden om de kuip te monteren. Nieuwe valbeugels zijn besteld. Voor het beschadigde passenger floorboard werd een gebruikte vervanging gevonden en het geheel ook in de zwarte lak gezet en met blanke lak afgewerkt.

Nu ik toch aan het spuiten was besloot ik de chromen knippers te stralen met aluminium oxide en daarna in de epoxyprimer te zetten en met zwart en blanke lak af te werken. Hetzelfde lot was er voor de chromen achterbeugel bij het achter spatbord.

Voor het spuitwerk van de motor kwam ik in contact met Erik van Schendel van Total Custommade. De binnenkuip is in Black Pearl gespoten. De buitenkuip en de koffers zijn hersteld en ook in Black Pearl gespoten. Een verbetering die ik graag wilde was de Willy G skulls op andere meer opvallende plaatsen terug te laten komen. De reparatie van de Busctec Roadstar waar veel meer werk aan was heeft een eigen pagina.

Onderdelen zoals trekhaak en enkele accesoires worden door mezelf gespoten.
Na stralen en epoxy zijn de onderdelen klaar voor het spuiten.
meer voormalig chrome zwart gemaakt.
Corner Skull koffer.
Alles fris gesproten door Erik van Total Custom Made Spuitwerk
Kuip met Willy G skull.
Eerste rit na reparatie, flinke skull op de koffer, binnenkant kuip ook gespoten.
Eerste rit na reparatie flinke skull op de kuip, en knipperlichten ook zwart..
Black Willy G skull ontsteking cover.
Black Willy G skull luchtfiltercover