AMF Harley-Davidson “Shovelhead”

Een jeugddroom uitgekomen.

Op 14 jarige leeftijd hield ik op de middelbare school een spreekbeurt over Harley Davidson. Ik gebruikte folders die ik na het schrijven van een brief aan de Harley Davidson importeur Maaskant uit Rotterdam gekregen had. Een van de motoren daarop was een blauwe FLH Elektra Glide met witte koffers ook wel Shovelhead genoemd. Als ik dat toch eens…

 

AMF Harley Davidson FLH 1200

De AMF Harley Davidson FLH 1200 Elektra Glide (Shovelhead) is van bouwjaar 1976 en in 1990 vanuit de VS naar Nederland geïmporteerd. De Shovelhead stond in augustus 2015 in de etalage bij van Vuuren Motoren in Brandwijk. Hij was uitgevoerd in het rood en met het origineel duo zweefzadel. Er bleken nog een windscherm en koffers bij de motor te horen. Volgens van Vuuren senior verkeerde de Harley in topstaat en maakte hij vrijwel iedere dag wel even een ritje. Naast handelaar is van Vuuren ook verzamelaar en verkoop praatje of niet, maar hij had hem ook wel op zijn zolder willen zetten bij de rest van zijn verzameling motoren.

De Shovelhead ging echter niet naar de verzameling van heer van Vuuren. Na een proefrit besloot ik dat deze Elektra Glide naar mijn garage zou gaan. Om een goed beeld te krijgen het rijgedrag reed ik op de motor de 75km via binnendoor wegen naar huis. De koffers en het scherm waren in de auto gedaan.

 
In de etalage bij van Vuuren in Brandwijk.
Poseren bij de nieuwe aanwinst.

Eerste rijervaringen

Na meerdere ritjes in de omgeving, merkte ik dat het rijden met de standaard banden met dat vierkant profiel een belevenis apart is. In plaats van de motor de bocht in te sturen is het een kwestie van je in de bocht te laten vallen, anders rij je gewoon rechtdoor.

Met de Millau motorclub op route. Stop in la Cavallerie.

Een maand na de aankoop ging de Elektra samen met de Griffon in september op de aanhanger mee naar Frankrijk, waar we twee weken in de Gorges du Tarn zouden verblijven.

De oldtimer motorclub Millau organiseerde de tweede zondag van september haar jaarlijkse toertocht waarvoor ik me had ingeschreven. Samen met vriend Jeff reden we met onze Shovelheads naar het park in Millau. Ik ging met de groep mee, Jeff moest helaas weer aan het werk op de camping. Het was een hele kunst om de groep Franse rijders met hun youngtimers bij te houden in de bergen.

Na 30 kilometer begon de Elektra wat te haperen om uiteindelijk er mee op te houden. Een paar deelnemers stopten bij me en samen zochten we de oorzaak. Brandstof zat er nog genoeg in dus daaraan kon het niet liggen. Vonk was er ook dus werd het een zoektocht. Ik adviseerde de gestopte rijders maar door te rijden. Ik zou wel weer aanhaken zodra ik de motor aan de praat zou krijgen.

Na zoeken naar verschillende oorzaken liet ik de motor bergaf rollen naar het eerste beste dorp om daar een kop koffie te regelen. Het was een warme dag. Na nog wat tevergeefse pogingen in het dorp gaf ik het op. Ik belde mijn vrouw Annie met de vraag of ze me met de aanhanger kon komen oppikken. Een klein uurtje later kwamen Annie met Jeff en de aanhanger. Toen we nog eens probeerden startte de motor direct. Ik besloot voor hen uit richting Riviére sur Tarn te rijden. Na enkele kilometers begon het gepruttel weer waarna we de motor toch op de trailer hebben gezet.

Nadat we het probleem eerst in elektra zochten en voor de zekerheid de bobine gewisseld hadden bleek het euvel achteraf heel simpel. Waarschijnlijk was door het vervoer op de aanhanger vanuit huis bezinksel in de tank gaan zweven in de brandstof. Daardoor raakte telkens het benzinefilter verstopt en stokte de brandstof toevoer. Na goed schoonmaken van het benzine filter was het probleem opgelost.

Nieuwe fendertip
Progressieve voorveren.
Uitgekleed om goed te reinigen en meerdere onderdelen te vervangen.

 

De pan. Uitgekleed. Gereinigd, gespoten en door William Ouwerling bekleed.
Luchtfilter deksel zelf gespoten en gepolijst
Passend voorspatbord

Onderzoek

Ik wil graag de achtergrond van een motor kennen. De motor was in niet in originele Harley-Davidson kleuren gespoten. Ik wilde hem terug naar origineel brengen. Het verzoek aan van Vuure in contact te komen met de vorige eigenaar leverde niets op. Jan Kennis, de Harley-Davidson dealer in Breda kon helpen. Met de gegevens van de motor wist hij in de VS te achterhalen dat de motor op 12 maart 1976 in Vivid Black in de VS geleverd is aan Harley Davidson of Maryland in Anapolsis in de staat Maryland. In 1990 is de motor vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gegaan. Met het poetsen met cleaner kwam ik onder het rood blauwe lak tegen.

Ik besloot om de Shovelhead terug te brengen in de blauwe kleur van 1976 zoals ik die gezien had in de folder op mijn 14e jaar tijdens mijn spreekbeurt. Via Ebay vond ik originele 1976 (nos)tank emblemen. Met het uit elkaar halen van de motor bleken de de wangen van de banden gescheurd te zijn. Omdat het rijden op dat vierkant profiel toch niet beviel zocht ik originele banden met de twee witte strepen in een rond profiel. Helaas bleken die er niet te zijn en koos ik voor white walls die daar het dichtste bij kwamen. De achtervelg bleek aan de binnenzijde flink te zijn geroest en werd vervangen. Bij Haan Wheels werd het wiel opnieuw gespaakt. Naast de remblokken werden ook de remschijven vervangen door geperforeerde die een betere vertraging geven. De standaard remmen ook wel bekend als de banaan staan er om bekend dat ze niet echt geweldig zijn.

De progressieve voorvering moest helpen om wegligging en rijgedrag te verbeteren. De fenderstruts zijn vervangen en originele fendertips werden op de kop getikt. Ze bleken niet te passen op het voorspatbord. Er zat zoveel plamuur op het voorspatbord dat ik besloot een aftermarket metalen spatbord te bestellen. Er werden meerdere chromen onderdelen besteld zoals de pijlen op het spatbord voor en de gehele achterbumper.

De luchtfilter afdekplaat werd gevonden bij een particulier die aan het verbouwen was net als meerdere originele onderdelen. Op het stuur zaten nog de originele stickers net als op het frame, dus daar werd niet aangekomen alleen wat bij-getipt met een kwastje verf.

De pan

Ik zat met het zadel in mijn maag. Omdat ik terug naar origineel wilde moest het wel een zweefzadel blijven. Het duozadel zat heel hoog maar vooral dicht op het stuur wat met mijn lengte niet fijn reed. Uit de boekjes begreep ik dat het panzadel indertijd een optie was voor deze motor. Een pan werd dus gezocht. Die werd op een beurs gevonden, maar de skirt voor de luxe uitvoering ontbrak. Leerbewerker William Ouwerling uit Meer (B) had al vaker wat voor ons gemaakt. William heeft ook zelf dit type motoren gereden en wist dus wat ik wilde. Via een vriend van hem leende hij zijn pan om zo de skirt ook exact na te kunnen maken. Het resultaat is top. Via Zodiak kon ik de pijlpunten vinden voor de skirt. Alleen de 7 diamanten voor de achterzijde ontbreken nog. Dat wordt waarschijnlijk een keer zelf namaken.

Spuitwerk door Arjan Monster


De lak

Het stond vanaf het begin vast dat ik voor het spuitwerk naar Arjan Monster van Gl Paints zou gaan. Ik was er vaker geweest en zeer tevreden over zijn werk. Het duurt soms even maar dan heb je ook wat. Helaas had Arjan niet even een staaltje of de kleurcodes. Het werd dus zoeken naar foto’s van motoren in originele lak of folders. Uiteindelijk werd het een combinatie van zijn lakkennis en de geschiedenis gecombineerd met de foto’s waarop de definitieve keuze gemaakt werd. Het resultaat is meer dan naar tevredenheid.

 

 

 

Nieuwe oude mijlenteller


De mijlenteller

De mijlenteller werkte onvoldoende. Hij gaf de snelheid wel aan, maar het dagteller mechanisme en mijlenteller werkten niet. Op de beurs vond ik wel wat nieuwe replica klokken, maar daar stond geen Harley Davidson op. De teller is toch wel het eerste waartegen je aankijkt en het zicht moet dan ook kloppen. Via via werd ik verwezen naar Eppie Nijboer van de Vtwin shop in Paterswolde. Omdat dit nog al een eind weg is heb ik eerst telefonisch contact opgenomen en afgesproken dat de klok opgestuurd zou worden. Na een tijd kwam de klok terug en werd met enthousiasme terug ingebouwd. Alles leek naar behoren te werken. Ik begreep dat er nogal wat kunststof onderdeeltjes in die klok zaten die na verloop van tijd slijten of een tandje afbreekt.

Helaas was de goedwerkende klok van korte duur. Tijdens een rit klonk een raspend geluid wat ik niet kon thuisbrengen. Toen ik naar de klok keek zag ik nog net de snelheids wijzer heen en weer zwaaien en na een paar rondjes afbreken. Toen werd het stil. Omdat ik niet wist wat de oorzaak was werd weer contact met Eppie gelegd en de klok weer opgestuurd. Eppie kwam er niet aan uit wat de oorzaak was, maar zei dat hij staat voor wat hij aflevert en bood aan om een volledig gereviseerde ruilklok met 0 op de teller te leveren. Dat is degene die er nu op zit. Wat later heb ik een weekendje Groningen geboekt en daar gelijk een bezoekje aan Eppie aan vastgeknoopt. Ik heb een mooie rondleiding gehad en gezien hoe en waar hij de klokken repareert. Een bijzondere man en een leuke werkplaats.

 
 
 
Kaal is wel heel mooi
Met de 1976 koffers
Full dressed.

Ontsteking

Na een dagtrip van rond de 300km kreeg ik de FLH de dag er op niet meer aan het werk. Na zoeken bleek ik geen vonk te krijgen. Bij het zoeken naar de oorzaak ontdekte ik een scheur in de bobine. Verder onderzoek leerde dat de half elektronische ontsteking die in de motor bij aankoop al zat was doorgebrand. Terug redenerend was de oorzaak de originele bobine van 3 Ohm die in Frankrijk gemonteerd was, maar toen bleek dat deze niet het probleem was niet meer door de originele was vervangen. Deze bleek 5 Ohm te zijn. Het enige wat er op zat was een nieuwe ontsteking te bestellen. Dat werd een volledig elektronische van Twin Tec de 1005 met een nieuwe 5 Ohm bobine. Een dure les.

Inmiddels is ook een nieuwe koppeling geplaatst. De oude bleef problemen geven, ook is een beter luchtfilter gemonteerd en origineel luchtfilter cover. De koffers zijn niet gerestaureerd. De topkoffer heeft een nieuw origineel slot en de blauwe insert voor het scherm is ook gevonden. De versnellingsbak lekte iets meer dan gemiddeld en wordt nu aangepakt. Er zijn nog wel wat meer dingetjes die aangepakt moeten worden. Hier en daar is wat ooit zwart was in aluminium gepolijst, zoals de banaan achter en wat aan de stuur handels, dat komt nog.

De versnellingsbak is door Willem van Supercycles gereviseerd en daardoor vrijwel lekvrij. Bij het demonteren werd ontdekt dat het binnendeksel van de primaire kast op twee plaatsen gescheurd was. Het was precies op de plaats waar deze al een keer gelast waren. Het schijnt een bekende kwaal te zijn van deze motoren. Een nieuwe werd besteld. Ondanks dat het een Amerikaans aftermarket binnendeksel was bleek er “made in Taiwan” op te staan. Dat zou niet erg zijn wanneer hij gepast had. Willem heeft met wat kunst en vliegwerk op zijn freesbank het achterdeksel passend kunnen maken. 

Alhoewel ik me doorgaans beperk tot een regelmatig rondje in de omgeving is het rijden met de Shovelhead een genot. 

 

Technische gegevens

MOTORBLOK
Bouwjaar: 1976
Bouwer: Harley Davidson
Cilinderinhoud: 1200 CC
Type: FLH Electra Glide 1200 oftewel Shovelhead.
Carter: Harley Davidson
Krukas: Harley Davidson
Zuigers: Laag compressie Dixie zuigers door WB mechanic Almere in 2015
Cilinders: Harley Davidson in 2015 gehoond door WB Mechanic
Cilinderkoppen: Harley Davidson in 2015 gereinigd en gestraald door WB Mechanic
Kleppen: Harley Davidson geslepen in 2015 door WB Mechanic
Nokkenas, merk en specificaties: Harley Davidson
Nokvolgers: Harley Davidson
Oliepomp: Harley Davidson
Benzinesysteem: Vlinderklep Carburateur van een Evo. Die zat erop en omdat het goed loopt laat ik hem zitten.
Luchtfilter: Het origineel luchtfilter is vervangen door een luchtfilter met uitwasbaar element
Luchtfilterhuis: iets aangepast met wat langere bouten op het dikker het uitwasbaar luchtfilter
Ontsteking: Twin Tec 1005 met 5ohm bobine
Uitlaatsysteem: Fishtail Harley Davidson
Versnellingsbak: HD aluminium 4 bak met kickstarter die in de winter van 2020 is gereviseerd door Super Cycles.

Rijwielgedeelte

Frame: Harley Davidson
Voorvork: Harley Davidson maar met progressieve voorveren, dat geeft zo’n ontzettend beter rijgedrag in combinatie met de nieuwe banden.
Achterbrug: Harley Davidson
Schokbrekers: Harley Davidson
Voorwiel: Harley Davidson met Dunlop Mt 90-16 Whitewall
Achterwiel: vervanging velg en spaken met MT90-16 Whithewall Dunlop
Het is jammer dat de originele banden met twee kleine streepjes kennelijk alleen met dat vierkant profiel worden gemaakt. Whitewall is dan het dichtstbijzijnd alternatief
Remmen: Aftermarket geperforeerde remschijven, Voor Replica HD Kelsey-Hayes “ banana” remklauw met enkele zuiger en gevlochten RVS leiding met zwarte coating.
Achterrem origineel, maar de zwarte lak is alu gepolijst.

Spuitwerk

Kleur: 1976 Blauw met fijne metallic.
Soort en merk verf: Met de spuiter hebben we de periode correcte lak uitgezocht die aan de huidige maatstaven voldoet
Spuiter: Arjan Monster GL Paints.
Special Paint / logo’s: Via Ebay uit de VS heb ik een origineel set van tankstickers gevonden
Idee: Ik wilde de motor zo origineel mogelijk terug brengen. De oude lak was geen HD lak en veel onderdelen waren gemoderniseerd. Na polijsten van de rode lak bleek op tank en spatborden blauwe lak te zitten. Met Jan Kennis hebben we vastgesteld dat het niet de originele 1976 HD kleur was. De lak er onder was iets donkerder dan origineel.

Design: Terug naar origineel d.w.z. periode correct maar wel functioneel gericht op rijden en betrouwbaarheid.

In juni 2021 op de cover van Bigtwin Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *