Griffon 676 TC4

De Peugeot die geen Peugeot bleek.

Voor de restauratie van de 1956 Griffon 676A, die ik in Frankrijk gekocht had zocht ik reserve onderdelen. Op de oldtimer beurs in Malmedy najaar 2013 leerde ik “Opa Tim” kennen. Hij was gereedschap handelaar en stond met zijn stand op de beurs. Ik zocht gereedschap wat niet standaard was. Hij vroeg me voor welk doel ik dat gereedschap zocht. Zo raakten we aan de praat over mijn restauratiewerk. Opa Tim bleek thuis een zelfde soort motor te hebben staan als mijn Griffon. Hij dacht al 25 jaar om die te restaureren, maar kwam er niet aan toe om deze af te maken.

Een jaar later sprak ik hem weer in Rosmalen op de beurs. Hij liet weten de motor te willen verkopen. Het leek mij een goed plan een donormotor te hebben voor eventuele reserve onderdelen. In een weekend in November 2014 ben ik in de buurt van Geffen naar opa Tim gegaan. Op de werkbank stond een motor in delen en wat dozen met onderdelen. Toen de kentekenplaat mee de doos in ging informeerde ik of hij ook de kenteken papieren had. Hij vertelde dat hij deze ooit gehad heeft, maar niet wist waar hij die 25 jaar geleden had gelegd.

Ik was toen niet van plan de motor te restaureren, maar voor onderdelen te benutten en heb verder geen aandacht meer aan besteed aan het verhaal van de papieren. Opa Tim had verteld dat de motor uit 1952 was en ook van oorsprong een Nederlands kenteken had. Hij had hem overgenomen van iemand in de buurt die hem zelf in Nederland gekocht had.

Nadat ik de Griffon uit 1956 had gerestaureerd bleek ik eigenlijk vrijwel niets van de donormotor te hebben gebruikt. Om ruimte te besparen had ik de motor verder uit elkaar gehaald zo heeft hij vele jaren in een hoekje op zolder gestaan.

De onderdelenjacht leverde de juiste spullen op.
Na in elkaar zetten van de onderdelen bleek nog wel wat te ontbreken
Doos vol onderdelen met de Griffon TC4 van Opa Tim en een Nederlandse kentekenplaat, maar geen papieren.

 

Zonde om op zolder te laten staan

Op enig moment bedacht ik me dat het toch wel zonde was om een bijna complete motor die kennelijk ook nog origineel een Nederlands kenteken had en matching numbers op de zolder een stoffig bestaan te laten leiden. De vraag was alleen zou ik indien kompleet er op gaan rijden? Op zoek online bij de RDW kon ik het kenteken niet vinden, maar op basis van de nummering was duidelijk dat het een kenteken van 1952 was. Het verhaal van Opa Tim klopte. Bij een keuring op het RDW keuring-station heb ik bij een keurmeester geïnformeerd hoe te handelen. Deze vertelde dat het goed mogelijk was dat het kenteken niet meer in het online register te vinden was. Hij gaf aan dat het mogelijk was om de motor weer terug op het oude kenteken te krijgen. Voorwaarde was dat de motor compleet en werkend zou zijn. Dat is het moment dat ik begonnen ben om de motor zover mogelijk weer te monteren om zo ook te zien welke onderdelen ontbraken. Dat zal ergens 2019 zijn geweest.

In de loop van het jaar heb ik via clubgenoten en af en toe op een beurs aardig wat bijeen gesprokkeld zoals uitlaten, bochten, een achteras. In 2020 heeft Rudi Verbist van Rudi’s Classic Bikes & Parts tijdens de lock down zijn magazijn afgestroopt op eventuele onderdelen. Dat leverde toen de grenzen (Corona) weer openden de mogelijkheid op om in het voorjaar 2020 een velg te regelen (één velg was te beschadigd) een rempedaal en rem stang, voetsteunen en wat andere praktische onderdelen. In Juni 2020 mochten we Frankrijk weer in. We hadden in Montmerle bij Lyon een mobile home gehuurd. Ik heb toen even contact gezocht met Macadam 2 Roues in de buurt van St Etienne. Ik had hen vooraf een mailtje gestuurd met alle onderdelen die ik wilde hebben, zoals tandwielen, rubbers en wat andere onderdelen. Het was een mooie dagrit om met met de Streetglide en aanhanger via kleine weggetjes heen te rijden en na die vakantie mee naar huis te nemen. Stap voor stap raakt zo de motor compleet.

De gelakte vervangingsvelg waar geen primer onder blijkt wordt toch maar van lak ontdaan.
Voorvelg na stralen in de epoxy primer
Voorvelg mooi zwart.

 

Onderzoek


Ondertussen was ik ook op het type aan het zoeken op de webpagina’s van de Franse Peugeot club Les Petochons du Lion  Omdat ik ervan overtuigd was dat het hier een Peugeot TC4 betrof was ik vooral daarop aan het zoeken.  Met het frame en motornummer kwam ik niet uit op 1952. Op de pagina is ook een productie lijst met types en nummers te vinden van Griffon wat een Peugeot merk is. Na even zoeken had ik prijs. Het is een Griffon 676 TC4 die geproduceerd is rond december 1951. productienr griffon Dat klopte mooi met de kentekenplaat. Bij het vergelijken van productie cijfers van de Peugeot TC4 bleek dat beide TC4 types onder de verschillende merknamen vrijwel naast elkaar zijn geproduceerd. Het was niet vreemd dat in de wielnaven Peugeot geslagen is en meer Peugeot kenmerken op de motor te vinden zijn. Het maakt hem alleen maar meer bijzonder.

In de tweede helft van 2020 was het verplichte thuiswerken (Corona) en afstand houden een mooie gelegenheid om meer tijd in het weer opbouwen van deze TC4 te stoppen. Dat was in ieder geval de gedachte. Omdat aan twee motoren tegelijk sleutelen veel is ben ik eerst mijn Motobecane Z56C die ook al een paar jaar op zolder stond gereed gaan maken voordat de Griffon weer aan de beurt is. Door omstandigheden is die restauratie uitgelopen waardoor de TC4 nog steeds staat te wachten.

Met eigengemaakt tooltje revisie van de koppeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *