Griffon

Restauratie van de Griffon 676AS van 1956.


De Griffon is een merk van Peugeot. Deze Griffon 676AS is van 1956 en leek in originele staat. Bij het bijwerken van de sinaasappel lak bleek deze wel heel dunnetjes zodat polijsten geen optie was. Als ik de kilometerteller moet geloven heeft hij slechts 2000km gereden. Het zou zomaar waar kunnen zijn.

Deze Griffon is door mij in 2013 samen met de Monet Goyon MG24 en Motobecane Z56C naar Nederland gehaald. Ik had de drie motoren in gekocht in het Zuid Franse Riviere Sur Tarn bij Robert Guy een kennis van ons. Vanwege gezondheid problemen had hij besloten zijn verzameling te verkopen. Ik had de Griffon meer dan 20 jaar eerder al bij hem zien staan in de schuur en was toen al onder de indruk van de wijd uitlopende spatborden die de zo typische jaren 50 stijl weergeven. De Griffon stond nog in het zelfde hoekje met alleen 20 jaar meer stof erop.

De Griffon is een 175cc tweetakt motor. De motor is eerst rijbaar gemaakt en op kenteken gezet. Het was het plan eerst een tijdje ermee te gaan rijden zowel in Nederland als terug in de Gorges du Tarn waar hij vandaan komt. Na het schoonmaak werk startte de motor vlot en na het afgeven van wat flink witte rookwolken viel er zelfs te rijden. Er moest nog wel ontdekt worden waar de versnellingen zaten en hoe de respons op de koppeling was.

Op de aanhanger in de schuur bij de oude eigenaar
In de schuur bij de oude eigenaar
Op de aanhanger onderweg naar Nederland.

Toch restaureren

Later die winter is de Griffon gedemonteerd. Als eerste moest de kickstarter worden aangepakt. Bij aantrappen trapte deze vaak door, waardoor het starten niet vlot ging. De eerste zoektocht op Leboncoin ( de Franse Marktplaats) verliep moeizaam. Door te reageren op een advertentie van iemand die tandwielen verkocht in de omgeving van Sedan ben ik met Alain Lequi in aanraking gekomen. Hij had niet het tandwiel wat ik zocht. Nadat hij begreep dat ik zelf geen zoekertje op Leboncoin kon plaatsen bood hij zijn hulp aan. Via Alain heb ik in de Pyreneeën het juiste onderdeel gevonden en een week later in huis. We zouden nog veel vaker contact hebben en uiteindelijk ook op een beurs afspreken om samen een kop koffie te drinken.

De koppeling bleef een ellende en niet af te stellen. In de 1e versnelling kwam de motor gelijk in beweging. Op advies van een CFM clublid heb ik de koppeling met een daarvoor eigen gemaakt gereedschap gedemonteerd. Wat al voorspeld was klopte. De koperen natte koppelingplaatjes met een soort kanteeltjes aan het uiteinde waren niet allemaal recht. Op een aambeeld met een kunststof hamer zijn alle plaatjes voorzichtig recht getikt. Na montage en de proefrit werkt de koppeling naar behoren.

Opa Tim

Op de oldtimerbeurs in Malmedy heb ik “Opa Tim” leren kennen. Hij was gereedschap verkoper op de beurs. Toen we aan de praat raakten bleek hij uit Oost Brabant te komen en leek een zelfde soort motor te hebben als mijn Griffon. Hij dacht er al 25 jaar aan om die te restaureren, maar kwam er niet aan toe. Ik sprak heb een tijd later op de beurs in Rosmalen. Hij vertelde de motor te willen verkopen. Het leek mij wel een goed idee om een donormotor te hebben voor eventuele reserve onderdelen.

Doos vol onderdelen met de Griffon TC4 van Opa Tim en een Nederlandse kentekenplaat, maar geen papieren.
Eigengemaakt tooltje revisie van de koppeling.

Er zijn uiteindelijk nauwelijks onderdelen van de donormotor gebruikt behalve de tank, die uiteindelijk model gestaan heeft voor de restauratie. Julius van Gestel uit Zoersel werd me via een clublid van de Club Franse Motoren aangeraden voor het spuitwerk. Na contact met Julius oftewel Sjuul, zelf ook verzamelaar was hij bereid de motor te spuiten naar het voorbeeld van de donortank. Om het logo met de hand te schilderen moest nog iemand gezocht worden.

De onderdelen staan klaar in de primer in het schuurtje van Julius.

Nog meer onderdelen

Bij Simon Poelma zijn nieuwe zwarte velgen met rvs spaken gemonteerd op de weer knap gemaakte naven. Bij reviseur Johan Boot zijn nieuwe zuigerveren besteld, zodat er zonder rookpluimen gereden kan worden. Het blok is goed met de hand gepolijst en de cilinder en carburateur bijgewerkt in de ultrasoon reiniger. Bij Bram Motoren heb ik voldoende draad kunnen vinden om met behulp van het elektra schema de motor opnieuw te bedraden. Het Schema heb ik gevonden in het boekje “Le Peugeot de mon Pére” waarin de jaren 50 Peugeots en Griffons staan beschreven.

De laatste stand van zaken van de Griffon na volledige restauratie. Een paar keer trappen en hij loopt. In 2020 en 2021 is de Griffon nog een paar dagen in de omgeving op pad geweest. Hij staat vooral het hele jaar binnen op zijn plaat te pronken.

na restauratie
Pronken op de plaat.
voor restauratie

Eén gedachte over “Griffon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *