Bushtec roadstar

Bigtwin Magazine publiceerde in 2004 een artikel over motoraanhangwagens. Ik overwoog al langer een goede aanhangwagen voor de motor aan te schaffen. In het Bigtwin artikel stond een Bustec Roadstar motortrailer. In Veghel bij de Harley-Davidson dealer stond een show exemplaar. Daar hebben we de Bushtec Roadstar goed bekeken. De Harley stijl spatborden vielen op evenals de Harley achter- en knipperlichten. Ook de afwerking met binnenbekleding zag er goed uit. De ronde vorm van de motortrailer is prima passend bij de Harley. De trailer kon tegen meerprijs in de motorkleur worden afgeleverd. Op de website van de fabrikant zagen we nog meer opties en accessoires. De Roadstar heeft onafhankelijke wielophanging en de schokbrekers zijn met lucht op druk te zetten. Bushtec garandeert daarmee een goed rijdende trailer die stabiel achter de motor hangt. Na het maken van de optelsom en een laatste gesprek met de verkoper besloten we met extra’s als het toprek, coolerbox, 3e remlicht en bumper de trailer te bestellen.

Kampeerspullen waren voldoende op voorraad alleen een tent ontbrak nog. In 2005 kon de trailer in Scheveningen worden opgehaald. Ter plaatse werd de trekhaak en bedrading op de motor gemonteerd zodat ik met de trailer weer naar huis kon rijden.

De roadstar in 2005 in kleur achter de Ultraglide
Nieuw in 2005 glimmend.
In 2005 in de tent tijdens de rally in Port Grimaud

De eerste grote rit met de Roadstar was in mei 2005 naar de rally bij St Tropez (Port Grimaud). Dat je met zo’n kar veel mee kunt nemen werd door clubleden al snel gezien. De kar kon in de tent worden geparkeerd en dan hadden we nog plaats genoeg. We kregen van clubleden de bijnaam Boltini naar het voormalig circus. Er volgden vele jaren van ritten door heel Europa naar rally’s of gewoon ergens op een camping. De Roadstar werd een trouwe kompaan.

In 2007 Wereld recordpoging door kroeg rijden in Breda.
In 2007 Rally in Fuengirola Spanje.
2008 Bodensee onderweg naar rally in Faak am See
2009 met zoon Michael en zijn vriend Rudy in de Dolomieten
2009 fotoshoot voor Bigtwin Magazine door Onno Wieringa
2009 Gorges du Tarn
2010 met Annie op de Col d’Iseran.
Zwitserland
Met Rudy en Michael op de Grimselpas Zwitserland. Tenten en bagage in de trailer.

Van Tent naar B&B en mobile-home

Ondanks het plezier van de tent bleken we onderweg steeds vaker gebruik te maken van een bed & breakfast of hotel om te overnachten. In het begin lag de tent nog in de kar, maar op enig moment verdween deze nadat we op een camping een mobile home hadden gehuurd. Met de start van het restaureren van Franse oldtimer motoren werd de Roadstar steeds vaker benut om op beurzen en op markten gevonden onderdelen mee te nemen . Bijvoorbeeld het jaren 20 Villiers motorblok in 2020.

Uitzicht op Pyreneeën
Pyreneeën
Onderweg naar Carcassonne. Deze pas in de Pyreneeën was die dag voor het eerst open.
Overdekte markthal in Nant (Cevennen)
Even lunch op Place Ducale in Charleville Mézières een regelmatige pleisterplaats onderweg naar het zuiden
Pyreneeën uitzicht.
 

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Iedere motorrijder maakt wel mee dat het in verkeer bijna mis gaat. Vaak door onoplettende automobilisten. Nu was ik zelf onoplettend. In september 2021 waren we vanuit de Gorges du Verdon onderweg naar huis. Dertig kilometer voor Digne les Bains raakte ik in een bocht van de weg iets waardoor de Bushtec trailer aan een kant opwipte. De bocht naar rechts versterkte de disbalans. Ondanks de geringe snelheid van onder de veertig kilometer was het voldoende de trailer rond zijn as te laten draaien. Bij het weer op de wielen belanden braken de spaken van het linker wiel met een scharende trailer tot gevolg. Ondanks dat we al bijna stil stonden raakte de motor door de duwende trailer uit balans waardoor ik deze moest neerleggen. Op wat kneuzingen na kwamen we er zelf goed vanaf. De motor had schade maar met de trailer konden we niet verder.

Wiel volledig kapot en ook niet terug gevonden.
Rek flink geschuurd
Blik op de beschadigde trailer bij de Depanage.

Repareren

De Streetglide moest worden hersteld en mooier worden dan voorheen. Na twijfel wat met de zwaar beschadigde trailer te doen besloten we ook die te herstellen en beter te maken dan voorheen. Ik wilde geen wielen meer met spaken die bij druk als luciferstokjes afbreken. Bushtec levert geen spaakwielen. Het bleek lastig losse bruikbare spaak naven te vinden.

Van een vriend kreeg ik een tip dat voormalig Oost Duitse motorfabrikanten vaak 16 inch wielen gebruikten. In een MZ shop in voormalig Oost Duitsland vond ik twee MZ 16 inch voorwielen. Zogenaamde “new old stock” (nos). Oude wielen die nog nieuw op de plank lagen. Na een week werden ze thuis afgeleverd. Er was nog veel poetswerk te doen om vliegroest van het lang in het magazijn liggen te verwijderen. Ik bestelde tevens de afdek deksels voor de naaf en voor de zekerheid een rvs reserve spakenset.

Wielen na de poetsbeurt
Even zien hoe het zou staan
bumper gemaakt van voormalige Streetglide valbeugel

Een wielas was verbogen en moest worden gericht. Erik van Schendel van Total Custommade die dit werk zou doen was niet tevreden over het resultaat. Ik had 16mm assen liggen waarmee de bestaande assen werden vervangen. Het bleek onmogelijk om lagers te vinden met een buitendiameter van 42mm en binnenmaat van 16mm. Er werd besloten om 20mm binnenmaat lagers te gebruiken en M16 bussen te maken. Om de nieuwe assen te monteren moest de bak van het frame worden gehaald. De stroomkabel werd door geknipt. De dissel had een tik gehad en moest worden gericht. Het bagage rek heeft het deksel beschermd tijdens het ongeval maar was daardoor aan de bovenzijde zwaar gehavend. Voor reparatie zijn de bovenste buizen vervangen omdat repareren geen optie was.

De beschadigingen op de hoeken van de coolerbox zijn met kunststof gerepareerd. Door een autobekleder is de cooler-box hoes van sky-leer onzichtbaar gerepareerd evenals de split beschermer van sky-leer. De polyester bumper is vervangen door een eigen gemaakte van metaal. De beschadigde valbeugel van de Streetglide was daardoor te hergebruiken. De afkomst van de bumper moest wel herkenbaar blijven daarom volgt deze niet overal de contouren van de trailer. Nu de Roadstar uit elkaar gehaald werd was het ook mooi tijd om verschillende lichten te vervangen door slank en meer led. Er zijn ook wat gaten gedicht van lampen die kwamen te vervallen.

Nadere inspectie toont verbogen stangkoplager
De trekstang gericht en zwart gespoten
De gespoten roadstar puzzle stukken bijeen
Een eerste blik met gemonteerd spatbord en spaakwiel
Trekstang zwart gemaakt. Frame bijgewerkt.
Voor het eerst op de wielen. Even het deksel testen voor het zicht op het spuitwerk.

Zichtbaar

Zichtbaarheid blijft belangrijk. De vorige Kellerman knipperlichten hadden een mooie kleine vorm maar waren niet altijd goed zichtbaar. Om de zichtbaarheid te vergroten is nu gekozen voor een dynamisch knipperlicht met remlicht functie.

Test van dynamische knipperlichten met remlicht functie voor betere zichtbaarheid.
Led binnenverlichting aangelegd met home made kapje. Werkt met knip schakelaartje.
Binnen frame voor de eigen gemaakte bumper.
Bumper. Beschadigde Streetglide valbeugel aangepast.

Aanpassen

Aanpassen van materialen loopt als een rode draad door het herstel. De Willy G skull wieldoppen zijn gemaakt voor een UNC moer en de steekas. De M16 moer is te groot voor de klembus. Een plastic moerdop vult met wat aanpassing precies de ruimte tussen moer en afdekdop. Na lang zoeken vond ik in Antwerpen een technisch bedrijf wat een passend UNF stangkop -lager kon leveren. Het Durbal 5/8 stangkoplager leek perfect tot bleek dat het slot niet helemaal paste. De kogeldikte bleek 2mm verschil te hebben ten opzichte van het beschadigd origineel. Met de fijne slijpsteen is voorzichtig aan iedere kant van de kogel wat afgeslepen tot het passend werd. De standaard connectors op de bedrading bleek niet overal optimaal meer te functioneren. Ter vervanging is gekozen om draad te solderen en met krimpkous te beschermen.

Moerdop in Willy G Skull stijl
Nieuw durbal stangkoplager vóór aanpassing.
 
Eerste test buiten voor het zicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *