AR50 Streetfighter

De brommer van Michael.
De Kawasaki AR50 brommer van zoon Michael is het eerste bouwproject wat ik in 2000, sinds het sleutelen wat ik in de jaren 70 en 80 deed, weer heb opgepakt. Omdat een brommer wel klaar moet zijn op je 16e verjaardag zijn we vroeg met het project begonnen. Michael was toen nog 14 jaar. Het project moest voor Michael een streetfighter worden. De kleur combinatie is door Michael zelf bedacht en moest Geel/Zwart worden. Frame is gepoedercoated. De clippons hebben plaats gemaakt voor een aangepast cross stuur van oom Con. De achterbrug is verchroomd. Heel veel lagerwerk in wielen en andere bewegende delen zijn vervangen. Het motorblok is piekfijn op orde gebracht. Het was Michael zijn wens dat er vlammen bij moesten. Deze zijn na het zwart spuiten meegespoten onder de laag blanke lak. Het zadel is in stijl bekleed in two tone en het kuipje maakte met andere knipperlichten het geheel af. Het ombouwproces was ook zoeken waar vervangingsonderdelen te vinden waren. Ik heb als ik het goed begreep een van de laatste werkplaatshandboeken kunnen kopen. Dat was wel een goede hulpbron.

De kawasaki AR50 zoals deze gekocht is voor de aanpassing.

De Kawasaki AR50 is van 1993 en lijkt oorspronkelijk voor de Portugese markt te zijn gemaakt. Deze periode zijn ze ook voor het laatst in Nederland geleverd. De Kawasaki AR 50 is een bromfiets die je niet veel tegenkomt. Op beurzen waar je tegenwoordig vooral heel veel brommer materiaal tegenkomt zie ik de Kawasaki AR50 zelden.

Toen we de Kawa kochten moest het blok zo origineel mogelijk zijn. In de uitlaat werd een ring aangebracht die het vermogen en daarmee de snelheid ook wat terug zou brengen. Bij het uittesten van de brommer leek hij 5 versnellingen te hebben. Hij reed rond de 50km maar zakte in zijn 5e versnelling wat in. De oplossing leek eenvoudig, met een groter achtertandwiel zou de trekkracht wat toenemen, maar de topsnelheid verminderen. Na dat zo te hebben gedaan trok de AR50 zeker beter op en door. Een verrassing was dat er nog een 6e versnelling bleek waarin de Kawasaki ook toen vlot doortrok en dus niet langzamer was dan gepland maar sneller.

Na de ombouw heeft Michael twee jaar enorm genoten van zijn brommer, waarvan er maar één zo rond reed. In De Bromfiets magazine is in 2002 een artikel gewijd aan de verbouwde Kawasaki Ar50. Klik op de link om het artikel als pdf te zien. artAR50Bromfiets2002

Helaas is Michael na twee jaar rijden aan de zijkant aangereden. Er zijn nog wel vervangende onderdelen gehaald om de brommer weer in zijn verbouwde staat terug te brengen. Daarvan is het tot nu nog niet gekomen. Nadat Michael zijn motorrijbewijs gehaald heeft is er een motor verbouwproject in de plaats gekomen. De Kawasaki staat sinds medio 2003 te wachten op zijn beurt.

Foto’s van de verbouwde Kawasaki zijn gemaakt door Tom Haanstra van De Bromfiets.

Raptor koplampje
aangepast cross stuur.
De vlammen mochten niet ontbreken. Hier onder de blanke lak.
Kin spoilertje
Michael zijn eerste rit
ar50 fotoshoot voor de bromfiets
Samen trots op de foto

ar50 fotoshoot voor de bromfiets

2 thoughts on “AR50 Streetfighter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *