Monet & Goyon K500 Supertourisme

 Met de Monet & Goyon K500 in 2019 bij het CFM club weekend.

 

 

 

 

 

 

 

Monet Goyon K supertourisme 500cc met kop-zijklep motorblok.


Hans Devos van HDClassics liet in het voorjaar van 2017 weten dat hij een leuke Monet Goyon 500cc uit Frankrijk had meegebracht. De motor was nog onaangeraakt en daarmee nog redelijk in prijs. Ik kom Hans regelmatig op beurzen tegen en had al eens aangegeven dat ik wel een wat zwaardere Monet zou willen dan de lichte motoren die ik heb. Bij het eerste aanzicht was ik al verkocht, maar het thuisfront moest nog overtuigd worden.

Monet & Goyon bij de eerste beschouwing
Monet & Goyon bij de eerste beschouwing.
Blok nog niet eerder open geweest.

Toen de aanschaf eenmaal daar was, is het motorblok met hulp van Mark Nijhoff clublid van Club Franse Motoren (CFM) onderzocht. Het blok bleek nog niet eerder open te zijn geweest en in bijzonder goede staat te verkeren. Ik kon daardoor vlot aan de slag om er een Nederlands kenteken op te krijgen.

Met wat hulp uit de CFM en eigen zoekwerk in het boek van de Monet & Goyon deskundige Michel Gagnaire kon ik een mooi boekwerk maken over de historie van dit type. De Motoclub Monet Goyon Koehler Escoffier (MCMGKE) waar ik in 2017 lid geworden ben heeft geholpen met de datering van frame en motornummer. Al deze informatie was goed genoeg om bij de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) het Nederlandse kenteken te verkrijgen zonder carte gris te tonen.

De restauratie

De cosmetische restauratie kon beginnen. De vorige eigenaar was overleden en een vriend had de motor verkoop klaar gemaakt. Dat was te zien aan de wijze waarop kabels en andere onderdelen aan elkaar geknoopt waren. De lak op de spatborden was nog net niet met de kwast erop gezet. Het was niet meer de originele lak dus ik hoefde er geen zonde van te maken om deze te behouden. De kleuren op de tank waren wel de juiste. Die zijn als uitgangspunt genomen om nieuwe lak aan te maken waarmee spatborden en olietank zijn bewerkt. De lak op de tank is licht gepolijst en gouden biezen zijn met de hand aangebracht. Vervolgens zijn er meerdere lagen twee componenten transparante lak overgegaan. Deukjes en kleine beschadigingen zijn niet weggewerkt maar geconserveerd tegen verder verval.

Na wat korte rondjes rijden in de omgeving besloten we in 2018 mee te doen met een aantal CFM clubleden aan een week in de Auvergne. Na een proefrondje rond het meer durfde ik het aan om met de groep een rit te gaan maken. De motor was niet erg vlot. De oliepomp gaf te veel olie en dat geeft bij verbranding geen PK’s maar wel rook. Los van mijn traagheid wilde ook niemand achter deze schoorsteen rijden. De rest van de week heb ik het gehouden bij rondjes rond het meertje.

In de winter van 2018 is de motor goed aangepakt. De oliepomp bleek niet goed in te stellen. Door goed te googelen kwam ik bij een Franse handelaar de juiste pomp tegen die perfect werkt. Er zijn nieuwe remvoeringen gemonteerd. De koppeling is gereviseerd door platen van een Engelse motor aan te passen. De magneetontsteking is door Jan de Laat opnieuw gewikkeld. Deze bleek in 90 jaar ook niet te zijn vervangen. 

Leuke ritjes

In 2019 zijn meerdere leuke ritjes gemaakt waaronder het CFM clubweekend in de achterhoek. In 2020 zijn weer meer kilometers gemaakt waarvan eenmaal meer dan 100 km aan een stuk. Tijdens het clubweekend in West Brabant in 2020 en met name in de voorbereiding is er veel gereden. In 2021 zijn er aardig wat kilometers gemaakt in de eigen omgeving en met het CFM clubweekend.

Ondanks dat de motor rijdbaar is ontbreken er nog een paar originele onderdelen zoals de juiste primaire ketting kast en de afdekplaat voor op de tank. Het juiste tandwiel voor de snelheidsmeter ontbreekt nog. De verlichting werkt alleen op een 12 volt accu die in de tas onzichtbaar is weggewerkt.

Bosch ontsteking door Jan de Laat gereviseerd
Tank lak slechts bijgewerkt en een blanke laag eroverheen gespoten.
Crommeweg Steenbergen CFM jaarrit 2020

In December 2020 is de primaire kast opnieuw aangepakt. De zwarte lak vertoonde grijze vlekken, was beschadigd geraakt en een bevestigingsbeugel bleek te zijn gebroken. Het was een goede gelegenheid om de primaire kast geheel te ontdoen van oude verf en plamuur lagen. Daar waar nodig zijn scheuren gelast net als de bevestigingsbeugel. Deuken zijn uitgedeukt en andere beschadigingen met ouderwetse vertin techniek gevuld. Nu we toch bezig waren is er ook gelijk een bij de motor passende gouden bies gezet en een MG sticker op de koppeling geplakt. Het geheel is weer met een aantal lagen twee componenten transparante lak afgewerkt.

Tot op dit moment heb ik besloten de motor vooral rijdbaar te houden en niet óver te restaureren. Het chroomwerk is niet opnieuw verchroomd. De velgen zijn gebleven zoals bij aanschaf. Het is nog steeds een genot om mee te rijden met een motor van bijna 100 jaar oud.

Zwarte lak afgeplakt om de gouden bies te spuiten.
 
Gouden bies gereed en de MG sticker op de juiste plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *