Monet & Goyon K500 Supertourisme

 Met de Monet & Goyon K500 in 2019 bij het CFM club weekend.

Monet & Goyon beknopte historie.

In 1913 start Joseph Monet met zijn zwager een bedrijf wat zich specialiseert in een handaangedreven driewieler voor gehandicapten de Velocimane genoemd. De zwager van Monet komt gedurende WO1 om het leven en Joseph Monet moest het bedrijf alleen voortzetten. Joseph Monet vind in de industrieel Adrian Goyon een partner wat leidt in 1917 tot de oprichting van het Frans motormerk Monet & Goyon.

In de begin periode werd voortgebouwd op het succes van de Velocimane vanwege het groot aantal oorlogsinvaliden. Het assortiment verschillende invalide voertuigen breidde snel uit. Er werden ook voertuigen uitgevoerd met een aanbouw motorblok. In 1921 werd met het type “Moto Legere” de eerste motorfiets met een in het frame ingebouwd blok geproduceerd. Monet & Goyon maakte veel gebruik van de Engelse Villiers motoren die later in licentie gebouwd werden. In 1925 presteerde Monet Goyon het 2e grote motormerk van Frankrijk te zijn met een enorm dealernetwerk en ook internationale verkooppunten.

In 1926 is gestart met viertakt motorblokken met gebruik van het zeer betrouwbare MAG (Motosacoche-Accasias-Geneve). In mijn 500 cc type K van 1928 is ook zo’n MAG motorblok gebruikt. Het jaar 1926 is ook het jaar waarin de bedrijfsoprichter komt te overlijden en het bedrijf door de broer wordt voortgezet.

Monet & Goyon heeft vele successen in de sport behaald. Zo werden ze van 1924 tot en met 1927 Champion de France in de 172cc klasse. In 1927 wordt het assortiment uitgebreid met een 500cc (Mag). In 1929 wordt het merk Koehler Escoffier overgenomen wat vooral bekend staat om haar sportmotoren.

Monet & Goyon richt zich na WOII vooral op lichtere en goedkopere motorfietsen, maar de dalende trend is dan al ingezet. In 1957 wordt het bedrijf door een beheersmaatschappij overgenomen en uiteindelijk in Juli 1959 eindigt de productie van tweewielers.

bron: museum Monet Goyon in Melle

Monet & Goyon K supertourisme 500cc.


In het voorjaar van 2017 liet Hans Devos van HDClassics weten dat hij een leuke Monet & Goyon 500cc uit Frankrijk had meegebracht. De motor was nog onaangeraakt en daarmee nog redelijk in prijs. Ik kom Hans regelmatig op beurzen tegen en had al eens aangegeven dat ik wel een wat zwaardere Monet zou willen dan de lichte Monet & Goyon motoren die ik tot dan had. Bij het eerste aanzicht was ik al verkocht, maar het thuisfront moest nog overtuigd worden.

Veel motorrijders kennen vooral motoren met een zijklep motorblok of kopklep motorblok. Deze motorfiets heeft een tussen vorm oftewel een Kop-Zijklep blok. In het Engels ook wel afgekort als IOE (inlet over exhaust) of Semi Culbuté zoals de Fransen zeggen.

In 1926 start Monet & Goyon met viertakt motorblokken van MAG wat staat voor Motosacoche Accasias Geneve, bedrijfsonderdeel van het Zwitsers motormerk Motosacoche wat naast zelf bouwen van motoren ook inbouw motorblokken verkoopt. In 1927 bouwt Monet & Goyon ook de 500cc MAG blokken in. Vanaf 1928 krijgt dit type motor de zogenaamde zadeltank en in 1930 worden de twee kleine veren in de voorvork vervangen door één grote veer. Het type K 500 Supertourisme is geproduceerd van 1928 tot 1935.

Monet & Goyon bij de eerste beschouwing
Blok nog niet eerder open geweest.
Monet & Goyon bij de eerste beschouwing.

Nog niet open geweest.

Toen de aanschaf van de Monet&Goyon K Supertourisme eenmaal daar was, is het motorblok met hulp van Mark Nijhoff clublid van Club Franse Motoren (CFM) onderzocht. Het blok bleek nog niet eerder open te zijn geweest en in bijzonder goede staat te verkeren. Ik kon daardoor vlot aan de slag om er een Nederlands kenteken op te krijgen.

Met wat hulp uit de CFM en eigen zoekwerk in het boek van de Monet & Goyon deskundige Michel Gagnaire kon ik een mooi boekwerk maken over de historie van dit type. De Motoclub Monet Goyon Koehler Escoffier (MCMGKE) waar ik in 2017 lid geworden ben heeft geholpen met de datering van frame en motornummer. Al deze informatie was goed genoeg om bij de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) het Nederlandse kenteken te verkrijgen zonder dat het nodig was om een carte gris te tonen.

De restauratie.

De cosmetische restauratie kon beginnen. De vorige eigenaar was overleden. Een vriend had de motor verkoop klaar gemaakt. Dat was te zien aan de wijze waarop kabels en andere onderdelen aan elkaar geknoopt waren. De lak op de spatborden was nog net niet met de kwast erop gezet. Het was niet meer de originele lak dus ik hoefde er geen zonde van te maken om die te behouden. De kleuren op de tank waren wel de juiste. Die zijn als uitgangspunt genomen om nieuwe lak aan te maken waarmee spatborden en olietank zijn bewerkt. De lak op de tank is licht gepolijst en gouden biezen zijn met de hand aangebracht. Vervolgens zijn er meerdere lagen twee componenten transparante lak overgegaan. Deukjes en kleine beschadigingen zijn niet weggewerkt maar geconserveerd tegen verder verval.

Dapper naar Frankrijk.

Na wat korte rondjes rijden in de omgeving besloten we in 2018 mee te doen met een aantal vrienden aan een week in de Auvergne. Na een proefrondje rond het meer durfde ik het aan om met de groep een rit te gaan maken. De motor was niet erg vlot. De oliepomp gaf te veel olie en dat geeft bij verbranding geen PK’s maar wel rook. Los van mijn traagheid wilde ook niemand achter deze schoorsteen rijden. De rest van de week heb ik het gehouden bij rondjes rond het meertje en een voornemen om de technische staat goed na te gaan kijken.

Aanpakken van de motor in de winter van 2018.

In de winter van 2018 is de motor goed aangepakt. De oliepomp bleek niet goed in te stellen. Door goed te googelen kwam ik bij een Franse handelaar de juiste pomp tegen die perfect werkt. Er zijn nieuwe remvoeringen gemonteerd. De koppeling is gereviseerd door platen van een Engelse motor aan te passen. De magneetontsteking is door Jan de Laat opnieuw gewikkeld. Deze bleek in 90 jaar ook niet te zijn vervangen. 

Leuke ritjes.

In 2019 zijn meerdere leuke ritjes gemaakt waaronder het CFM clubweekend in de achterhoek. In 2020 zijn weer meer kilometers gemaakt waarvan eenmaal meer dan 100 km aan een stuk. Tijdens het clubweekend in West Brabant in 2020 en met name in de voorbereiding is er veel gereden. In 2021 zijn er aardig wat kilometers gemaakt in de eigen omgeving en met het CFM clubweekend.

Ondanks dat de motor rijdbaar is ontbreken er nog een paar originele onderdelen zoals de juiste primaire ketting kast en de afdekplaat voor op de tank. Het juiste tandwiel voor de snelheidsmeter ontbreekt nog. De verlichting werkt alleen op een 12 volt accu die in de tas onzichtbaar is weggewerkt.

Bosch ontsteking door Jan de Laat gereviseerd
Tank lak slechts bijgewerkt en een blanke laag eroverheen gespoten.
Crommeweg Steenbergen CFM jaarrit 2020

Toch wat reparatiewerk.

In December 2020 is de primaire kast opnieuw aangepakt. De zwarte lak vertoonde grijze vlekken, was beschadigd geraakt en een bevestigingsbeugel bleek te zijn gebroken. Het was een goede gelegenheid om de primaire kast geheel te ontdoen van oude verf en plamuur lagen. Daar waar nodig zijn scheuren gelast net als de bevestigingsbeugel. Deuken zijn uitgedeukt en andere beschadigingen met ouderwetse vertin techniek gevuld. Nu we toch bezig waren is er ook gelijk een bij de motor passende gouden bies gezet en een MG sticker op de koppeling geplakt. Het geheel is weer met een aantal lagen twee componenten transparante lak afgewerkt.

Zwarte lak afgeplakt om de gouden bies te spuiten.
Gouden bies gereed en de MG sticker op de juiste plaats.

Veel individuele ritjes

In de Corona periode was het fijn om wel de mogelijkheid te hebben om in de eigen omgeving te kunnen rijden. Tussendoor is de zoektocht ingezet naar wat meer originele onderdelen zoals een primaire kast die er wel bijhoort. Een replica primaire kast is inmiddels gevonden. In de winter van 2023 zijn veel kleine probleempjes opgelost zoals een kleplichter die bleef hangen. In maart 1924 is nog gereden. Er moet wat aandacht besteed worden aan de olieleidingen die wat onder spanning lijken te staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *