Motobecane

Restauratie van de Motobecane Z56C.

De Motobecane Z56C 125 cc viertakt uit 1956 heb ik in 2013 naar Nederland gehaald. Het was een onderdeel van de koop van meerdere Franse motoren van Robert Guy uit het plaatsje Riviere Sur Tarn vlak bij Millau. Robert was een goede bekende van ons. De motor was niet helemaal in originele staat maar had wel het origineel Frans kenteken, de carte gris. Met de Declaration de cession d’un vehicule het formeel verkoopbewijs en afstandverklaring wat je in drievoud met de verkoper samen invult. Een deel gaat naar de prefecture waarmee de motor uit het Franse kentekenregister gehaald wordt en gereed is om buiten Frankrijk te exporteren.

Geen originele kleur. foute schokbrekers en zonder middenbok.

Omdat de Motobecane een van de drie motoren was die ik tegelijk kocht moest de restauratie even wachten. Na twee jaar in de schuur te hebben gestaan is de Motobecane in 2015 op een Nederlands kenteken gezet om er daarna slechts een stukje in de straat mee te rijden en weer op de zolder te komen. Er waren ondertussen wel meerdere vervangende onderdelen gevonden zoals de verschillende rubber onderdelen via Macadam 2 Roues uit de buurt van St Etienne.

In het Motobecane boek ” le Motobecane de mon père” (amazon.fr) heb ik gevonden hoe een originele Z56C Mobyclub er uit ziet. Het was erg fijn om op internet op een Motobecane forum een pdf van de originele handleiding en het onderhoudsboekje te vinden. Er zijn in de Motobecane Z serie meerdere uitvoeringen en over verschillende jaren. Deze Z heeft de kleine tank zoals die op veel Z uitvoeringen zit uit eerdere jaren. Hij had alleen beige (marron) moeten zijn met grijze (mastique) biezen.
In Nederland kan je dezelfde motor ook vinden onder de naam Kaptein. Kaptein heeft na WO2 Motobecanes in Nederland onder eigen naam geassembleerd. Daar waar deze Motobecane Z56C beige is met grijze tekening op de tank heeft dezelfde Kaptein een creme witte kleur met een groene tekening op de tank. Van deze Kapteins lijken er niet veel te zijn geproduceerd in tegenstelling tot de Motobecane Z serie. Je kan ze ook als Motoconfort tegenkomen een merk wat ooit door Motobecane overgenomen is. Wie zich in oude brommers verdiept komt de in Nederland veel verkochte Kaptein Mobilette vanzelf tegen. Dit succesnummer is feitelijk ook een in Nederland geassembleerde Motobecane bromfiets.

Originele uitvoering van de tank. Helaas alleen een foto.

De achterschokbrekers waarmee de Motobecane Z56C is gekocht waren niet origineel en moesten dan ook vervangen door de juiste. Na een zoektocht op Leboncoin (de Franse Marktplaats) heb ik ze naar de Camping in Riviere sur Tarn laten sturen en met de vakantie daar opgepikt. Niet iedere verkoper is bereid om stukken over de grens te versturen. Het zadel leek origineel, maar de voorste beugel ontbrak. Na het maken van een beugel werd bevestigd dat dit een zadel was voor de grotere 11 liter tank waar het zadel met de neus een stukje onder de tunnel van de tank zit. Na bijna 2 jaar zoeken op internet, maar ook op beurzen in binnen en buitenland had ik op Leboncoin eindelijk het zadel met het juiste frame gevonden. De prijs was veel te hoog natuurlijk, maar na zo lang zoeken zonder te vinden is het toeslaan geblazen zodra de kans zich voordoet. De gehele bedrading voor de verlichting ontbreekt, maar dat is voor latere zorg. Het stuur met handels is niet origineel, maar wel goed en functioneel. De moderne gashandle heb ik vervangen door de juist gashandle van Saker te vinden op wat beurzen. De middenbok standaard ontbrak, maar is op een beurs in Frankrijk gevonden. Doordat de standaard was doorgezakt moest daar nog wat aan gedaan worden.

opvul plaatjes van dikke strip. onder de motor passen en hechten.

resultaat na aflassen en schuren. klaar voor de lak.

Om maar een start te maken ben ik gaan zoeken op internet en vond al snel een rijwielgedeelte van een ouder type. Via een gezocht advertentie op marktplaats werd ik op Brammotoren.nl gewezen die onderdelen zou hebben. Bij Bram is redelijk wat gevonden. Door het contact op beurzen is het een leuk contact geworden. Via een site van een Motobecane verzamelaar vond ik een mooie overzichtslijst van onderdelen van verschillende types die uitwisselbaar zijn.

Ik wilde de motor toch eerst een keer wilde horen lopen. Een goede schoonmaakbeurt was wel op zijn plaats. In de tank zat een bruine smurrie wat ooit benzine moet zijn geweest. Dat moest er eerst uit. Bij inspectie van de gereinigde tank was duidelijk dat deze eerst ontroest moest worden. In de carburateur zat ook zoveel vuil dat hij niet meer werkte. De carburateur werd als eerste aangepakt en na een halve dag werk liep alles weer gesmeerd en was ook de benzinekraan weer gangbaar gemaakt. De tank werd afgevuld met schoonmaakazijn die een week mocht intrekken. Na een week werd de tank uitgespoeld waarbij een fikse jampot bodem met roest uit de tank kwam. Na een inspectie binnenin zag de tank er al heel mooi uit maar het kon beter. De gefilterde schoonmaak azijn kon opnieuw worden gebuikt en ging er weer in. Bij de oldtimer beurs in Rosmalen werden weer wat aan onderdelen gevonden. Na ontroesten met schoonmaak azijn is met brekers-zand het laatste van binnen geschuurd. De tank is nadat deze roestvrij was met tankcure gecoat. Het motorblok is opgepoetst. De motor wordt weer terug opgebouwd om haar voor het eerst te laten lopen voordat de restauratie wordt afgemaakt.

Een goed boek met veel detail en technische informatie is een handige hulp

Pauze in restauratie
De restauratie is na 2014 stil gevallen met de conclusie dat het beter is om niet meerdere motoren tegelijk te restaureren. Ik heb in 2020 uiteindelijk besloten om de motor weg te gaan doen. De kans dat ik er daadwerkelijk mee ga rijden is gering. Omdat ik geen museum wil beginnen kan dan een ander er beter plezier van hebben.
Eind december 2020 heb ik het werk weer opgepakt om hem tijdens het restauratie traject of nadat hij rijdbaar is weg te doen. De eerste klus is herstel van de middenbok zodat de motor stabiel en recht kan staan. De middenbok was doorgezakt en waarschijnlijk aardig aan de onderzijde gesleten.
De originele beige lak is nagemaakt van stukken originele lak die gevonden zijn onder het door polijsten verwijderde zwart van de bagagedrager. Onder de tank en spatborden zit helaas geen originele lak. Het is nu kunst om het juiste grijs te laten maken voor de tank. Op basis van die ene foto van een tank die ik ooit op een beurs zat is dat wat lastig. Ik heb nog steeds spijt dat ik die tank niet gewoon gekocht heb.

Onder het rood is geen originele lak, dus dan maar tot het blanke staal.

 
De restauratie weer opgepakt.
Het stralen neemt veel tijd in beslag. Alleen al het zadel bestaat uit heel veel onderdelen waar flink roest zit. De elastieken worden vervangen. Naast het zadelframe worden ook de veren beugeltjes en dergelijke roestvrij gemaakt. De delen die niet per se gelakt hoeven te worden krijgen een behandeling met Owatrol olie zodat ze roestvrij blijven.

Zadelframe. Deels gestraald.

Delen van zadel deels gestraald en een vervangen elastiek met een oude ernaast.

Eind december 2020 is na relatief weinig moeite weer wat geluid uit de motor gekomen. Hij loopt erg mooi en rustig.

Begin januari 2020.

Zadel elastieken zijn klaar en de haakjes hangen te drogen.

De elastieken voor de zadelvering zijn vervangen. De klemmen die de elastieken aan het zadel verbinden zijn gestraald en met owatrololie tegen roest bewerkt.

De gestraalde onderdelen gereed om in de epoxyprimer te zetten.

Daarna met het elastiek erin weer dicht geklemd.  Inmiddels zijn de eerste onderdelen na het stralen in de epoxyprimer gezet en zit de 1e 2k laag beige er op. Op het zaldelframe zijn de elastieken weer gemonteerd. Het nieuw zadeldek ligt klaar.

Via de website van de motobecane club dacht ik de juiste informatie gevonden te hebben voor de grijze lak op de tank. Het beige had ik al laten namaken van onderdelen waar nog lakrestanten op zaten. Helaas kwam ik bij de lakspecialist met de grijze lak verwijzingen uit Frankrijk niet verder. Samen met de specialist is met foto’s in de hand gezocht naar de juiste grijstint, wel in 2K lak. Later tijdens de restauratie zal blijken of dat experiment ook gelukt is.

Eerste laag in de Mipa epoxy primer.

Zadelframe gespoten, krammen ontroest en in owatrol, elastieken vernieuwd.

De binnenzijde van de spatborden bewerkt met een speciale coating tegen steenslag en roest.

Eind januari
De eerste onderdelen zijn na de epoxy primer gespoten in het beige. Nu stap voor stap de andere onderdelen demonteren en bewerken.

Het logo MobyClub 56 op het gereedschap kastje ontbreekt. De zoektocht op internet en beurzen heeft tot nu geen resultaat gehad. Ik ga proberen om het na te maken. De ontbrekende covers voor de voorvork zijn innmiddels gevonden bij een clublid en op 30 januari ontvangen en gelijk maar ontdaan van de lak met afbijt en vervolgens ook de roest met aluminium oxide gestraald.

De eerste afgelakte onderdelen liggen gereed.

De volgende stap was de koplamp en tank gereed maken voor het spuitwerk. Deze zijn eerst met afbijtmiddel bewerkt. Ondanks de bewering op het etiket dat deze afbijt veel lagen ineens aanpakt was twee keer bewerken minimaal benodigd. De bouten waarmee de koplamp en de klemmen van de kilometerteller zien er na glasparelen er weer netjes uit.

Koplamp met verf afbijt middel

Tank in verf afbijtmiddel, koplamp gestraald met aluminiumoxide.

De bevestiging platen voor de knierubbers ontbreken op de tank. Deze blijken gepunt-last te zijn. Dat wordt zelf nieuwe maken of toch een andere tank.

Na wat contact met het CFM clublid die de voorvork covers had gezonden bleek hij ook nog over de juiste tank te beschikken met de knie rubbers, benzinekraan en Mottaz snelvul-tankdop. Dit was indertijd een veelgebruikte accessoire.

Tank kaal

koplamp onderdelen met glasparels gestraald.

Voorvork covers op mijn verjaardag ontvangen en gelijk maar voorbereid.

De nieuwe tank lijkt er erg goed uit te zien. Nadere inspectie leert dat in de tank veel aanslag zit van oude brandstof. Het lijkt een zwarte harde laag prut. Na behandeling met brandstof ontvetter van tank-cure en het daarna met water uitspoelen blijkt de troep, zij het minder er nog steeds in te zitten. De behandeling is daarna nog een keer herhaald met zelfs een nacht inwerken. Dat leek effect te hebben zodat na het uitspoelen de behandeling met fosforzuur van tank-cure gebruikt is.

De tank die gebruik zal gaan worden.

op de nieuwe tank is na het stralen nog te zien dat deze voorheen een chrome lak combinatie kende.

Ook dat is na uitspoelen herhaald. Ondanks de ontroeste tank lijken er toch nog een aantal delen van de tankbodem bedekt te zijn met aanslag. Omdat deze er eerst uit moet voordat de tank-cure coating erin gaat wordt opnieuw een rondje ontvetter gedaan. Ondertussen is de tank aan de buitenzijde ontdaan van de lak en ook met aluminium oxide gestraald. De tank ziet er aan de buitenzijde op een klein deukje na erg goed uit.

Uit het steeds kaler wordend frame is de achterbrug er redelijk eenvoudig uitgehaald en na afbijtmiddel ook weer gestraald.

Achterbrug eerst met afbijt, daarna gestraald en weer geschuurd.

De voorvork is grotendeels gedemonteerd en het frame wordt steeds kaler.

De gedachte dat de tanklogo’s met een popnagel vast gemaakt moeten worden in de nadien gemaakte gaatjes bevalt niet. We gaan deze gaatjes dicht lassen zodat er na het spuiten ook geen kans op lekkage is. De tank is inmiddels zo vaak gereinigd dat er geen benzine dampen meer in zitten. De tanklogo’s gaan geplakt worden.

Het wordt een steeds kalere motor,

Tussendoor is ook de nieuwe ketting op maat gemaakt. Daarbij werd ontdekt dat de moeren om de kettingspanner te borgen aan de verkeerde zijde zaten. Niet voor niets dat de vorige ketting niet goed te spannen was. Met het verder demonteren van de motor en verwijderen van de lak van het frame werd het eerder door lak dichtgelopen framenummer onthuld. Naast het balhoofdplaatje, de ontstekingcover en het bloknummer is nu ook goed het matching framenummer te zien. Bij het opnieuw spuiten zal dat zichtbaar gehouden blijven. Ondanks dat het frame kaalgeschuurd is gaat het laatste toch gestraald worden zodat alle lak en roestresten ook weg zijn. Omdat het frame groter is dan mijn straalcabine moet dat extern.

Frame met afbijt bewerken en schuren
Frame onthult (matching) nummer
De wielen blijken er nog ontzettend goed uit te zien. Op de remtrommel van het achterwiel zit zelfs geen roest. De tandwielen hebben wel de beste tijd gehad. Via Chambrier moto een set nieuwe besteld. De nieuwe ketting was er al.

De naaf van het achterwiel ziet er opvallend goed uit.

Deze week zijn met behulp van vriend JP de twee gaten in de tank waarmee de tankemblemen gepopnageld zaten dichtgelast. De emblemen komen er wel terug op maar dan als plak embleem.

Onderdelen glasgepareld.
Extra coating aan binnenzijde spatbord tegen steenslag en roest.
Doordat het frame met afbijt niet voldoende kaal te krijgen was en mijn straalcabine te klein ben ik toch maar naar Easi Blast in St Maartensdijk geweest. Daar kan je op reservering op zaterdag een straalcabine huren en zelf stralen. Het frame en voorspatbord heb ik daar glasgepareld. Omdat zo’n kaal frame wel erg roestgevoelig is hebben we die dag maar gelijk doorgepakt. Na wat laswerk aan het frame zodat de standaard niet meer doorgezakt is de boel nog eens goed nagezien, extra geschuurd, gereinigd en in de epoxyprimer gezet. Het voorspatbord is aan de binnenzijde met een anti aanslag, roest coating bewerkt. Verschillende andere onderdelen staan ook in de eerste laag epoxy primer.


Frame en andere onderdelen staan in de epoxy primer.

In de laatste week van Februari zijn frame, tank en andere onderdelen na glasparelen en plamuren van meerdere lagen epoxy primer voorzien zodat in Maart deze onderdelen afgelakt kunnen worden.

Onderdelen in epoxy primer.
Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *