Shovelhead

Een jeugddroom gerealiseerd.
Toen ik 14 jaar was hield ik een spreekbeurt over Harley Davidson. Ik gebruikte de folders die ik van de HD importeur Maaskant uit Rotterdam gekregen had. Een van de motoren daarop was een blauwe FLH Elektra glide met witte koffers. Als ik dat toch eens…

In de etalage bij van Vuuren in Brandwijk.

Aug 2015 Poseren bij de nieuwe aanwinst.

Deze AMF Harley Davidson FLH 1200 Elektra Glide beter bekend als een Elektra Shovelhead is van 1976 en in 1990 vanuit de VS naar Nederland gehaald. Ik liep de motor in augustus 2015 bij van Vuuren motoren in Brandwijk tegen het lijf. Hij was uitgevoerd in het rood en met het voor die tijd origineel duo zweefzadel.Er bleek nog een kofferset aanwezig te zijn wat bij de koop was inbegrepen. Volgens van Vuuren senior verkeerde de motor in topstaat en maakte hij vrijwel iedere dag er even een ritje mee. Naast handelaar is van Vuuren ook verzamelaar en verkoop praatje of niet, maar hij had hem ook wel op zijn zolder willen zetten bij de rest van zijn verzameling.
De Shovelhead ging echter niet naar de verzameling van heer van Vuuren senior maar na een proefrit besloten we dat deze naar naar mijn garage zou gaan. Om te zorgen dat ik gelijk een goed beeld kreeg van zijn rijgedrag reed ik op de motor de 75km deels over snelweg, maar meeste binnendoor naar huis. De koffers en het scherm waren in de auto gedaan.

Eerste rijervaringen
Na wat in de omgeving te hebben rondgereden, merkte ik dat het rijden met de standaard banden met het vierkant profiel een belevenis apart is. In plaats van de motor de bocht in te sturen is het een kwestie van je in de bocht te laten vallen, anders rijdt hij gewoon rechtdoor.

Met de Millau motorclub op route. Stop in la Cavallerie.
Een maand later is de Elektra samen met de Griffon in september op de aanhanger mee naar Frankrijk gegaan waar we twee weken aan de Tarn zouden verblijven. Op de zondag van het tweede weekend van september hield de motorclub van Millau haar jaarlijkse tocht waar ik me had ingeschreven. Samen met onze Franse vriend Jeff reden we met onze shovels naar het park in Millau, waar ik met de groep meereed en Jeff helaas weer aan het werk op de camping moest. Het was een hele ervaring om de groep Franse rijders met hun yougtimers bij te houden in de bergen. Na een 30 kilometer begon de Elektra wat te haperen om er uiteindelijk mee op te houden. Aan de kant stopten een paar motoren en samen keken we naar de oorzaak. Brandstof zat er nog genoeg in dus daaraan kon het niet liggen. Vonk was er ook dus werd het een zoektocht. Ik adviseerde de gestopte rijders maar door te rijden. Indien ik hem aan de praat zou krijgen zou ik wel volgen en aanhaken. Van dat laatste is uiteindelijk niets gekomen. Na het zoeken naar verschillende oorzaken heb ik de motor eerst maar lagen uitrollen de berg af naar het eerste dorp om daar een kop koffie te regelen. Het was immers warm. Na nog wat pogingen in het dorp gaf ik het op en belde Annie, met de vraag of ze me met de aanhanger even kon komen oppikken. Een klein uurtje later kwamen Annie met Jeff en de aanhanger. Toen we nog eens probeerde liep de motor direct en besloot ik voor hen richting Riviere sur Tarn te rijden. Na enkele kilometers begon het gepruttel weer waarna we de Elektra toch op de trailer gezet hebben. Nadat we het probleem eerst in elektra zochten en voor de zekerheid de bobine gewisseld hadden bleek het euvel achteraf heel simpel. Waarschijnlijk was door het vervoer achterop bezinksel in de tank gaan zweven in de brandstof en raakte telkens het benzinefilter verstopt. Na goed schoonmaken was het opgelost. Weer wat geleerd.

Uitgekleed om goed te reinigen en meerdere onderdelen te vervangen.
Onderzoek
Progressieve voorveren.
nieuwe fendertip
Passend voorspatbord
luchtfilter deksel zelf gespoten en gepolijst

Ik wilde graag de achtergrond van de motor kennen. De motor was in niet HD kleuren gespoten en ik wilde hem terug naar origineel brengen, maar wat was dat. Het verzoek aan van Vuuren om in contact met de vorige eigenaar leverde niets op. Jan Kennis, Harley Davidson dealer in Breda kon helpen. Met de gegevens van de motor wist hij in de VS te achterhalen dat de motor op 12 maart 1976 in Vivid Black in de VS geleverd is aan Harley Davidson of Maryland in Anapolsis in de staat Maryland. In 1990 is de motor vanuit de VS in Nederland geïmporteerd. Met het poetsen van de motor kwam ik onder het rood blauwe lak tegen. Ik besloot om de Shovelhead terug te brengen in de 1976 blauwe kleur zoals ik die gezien had in het foldertje wat ik op mijn 14e jaar gezien had. Via Ebay werden originele 1976 (nos)tank emblemen gevonden. Met het uit elkaar halen van de motor bleken de de wangen van originele banden te zijn gescheurd. Omdat het rijden op dat vierkant profiel niet beviel werd het rijgedrag ook maar gelijk aangepakt. De achtervelg bleek aan de binnenzijde aangetast en werd vervangen en opnieuw gespaakt bij Haan Wheels. Naast nieuwe remblokken werden gelijk ook de remschijven vervangen door geperforeerde schijven die een iets betere vertraging moeten geven. Progressieve voorvering moet helpen om de wegligging en daarmee ook rijgedrag te verbeteren. De fenderstruts zijn vervangen en originele fendertips werden op de kop getikt. Ze bleken echter niet te passen op het voorspatbord. Daar zat zoveel plamuur op dat ik besloot om een geheel nieuw metalen spatbord te bestellen. Nu we toch bezig waren werden ook meerdere chromen onderdelen Nos besteld zoals de pijlen op het spatbord voor en de gehele achterbumper. De luchtfilter afdekplaat werd gevonden bij een particulier die aan het verbouwen was net als meerdere originele onderdelen.
Op het stuur zaten nog de originele stickers net als op het frame, dus daar werd niet aangekomen alleen wat bijtetipt.

De pan. Uitgekleed. Gereindigd, gespoten en door William Ouwerling bekleed.
De pan
Ik zat met het zadel in mijn maag. Omdat ik terug naar origineel wilde moest het wel een zweefzadel blijven. Dit duozadel zat aan de ene kant heel hoog, maar ik zat vooral dicht op het stuur wat niet relaxed reed. In de boekjes bleek het panzadel ook een accesoire te zijn voor deze motor. Een pan werd dus gezocht. Die werd op een beurs gevonden, maar de skirt ontbrak. Leerbewerker William Ouwerling uit Meer (B) had al vaker wat prachtigs voor ons gemaakt zoals de tas met anniversary logo voor Annie haar sportster. Daarnaast heeft William ook dit type motoren gereden. Met de oude pan kon ik bij William terecht om deze opnieuw te bekleden. Via een vriend van hem leende hij zijn pan om zo de skirt ook na te kunnen maken. Het resultaat is top. Via Zodiak kon ik de pijlpunten vinden voor de skirt. Alleen de 7 diamanten voor de achterzijde ontbreken nog. Dat wordt waarschijnlijk een keer zelf namaken.

De lak

Spuitwerk door Arjan Monster

Het stond vanaf het begin vast dat ik voor het spuitwerk naar Arjan Monster van Gl Paints zou gaan. Ik was er vaker geweest en zeer tevreden over zijn werk. Het duurt soms even maar dan heb je ook wat. Helaas had Arjan niet even een staaltje of de kleurcodes. Het werd dus zoeken naar foto’s van motoren in originele lak of folders. Uiteindelijk werd het een combinatie van zijn lakkennis en de geschiedenis gecombineerd met de foto’s waarop de definitieve keuze gemaakt werd. Het resultaat is meer dan naar tevredenheid.

De klok

Nieuwe oude mijlenteller

De mijlenteller werkte onvoldoende. Hij gaf de snelheid wel aan, maar het dagteller mechanisme en mijlenteller werkten niet. Op de beurs vond ik wel wat nieuwe replica klokken, maar daar stond geen Harley Davidson op. De teller is toch wel het eerste waartegen je kijkt en moet dan ook kloppen. Via via werd ik verwezen naar Eppie Nijboer van de Vtwin shop in Paterswolde. Omdat dit nog al een eind weg is heb ik eerst telefonisch contact opgenomen en afgesproken dat de klok opgestuurd zou worden. Na een tijd kwam de klok terug en werd met enthousiasme terug ingebouwd. Alles leek naar behoren te werken. Ik begreep dat er nogal wat kunststof onderdeeltjes in die klok zaten die na verloop van tijd slijten of een tandje afbreekt. Helaas was de goedwerkende klok van korte duur. Tijdens een rit klonk een raspend geluid wat ik niet kon thuisbrengen. Toen ik naar de klok keek zag ik nog net de snelheids wijzer heen en weer zwaaien en na een paar rondjes afbreken. Toen werd het stil.
Omdat ik niet wist wat de oorzaak was werd weer contact met Eppie gelegd en de klok weer opgestuurd. Eppie kwam er niet aan uit wat de oorzaak was, maar zei dat hij staat voor wat hij aflevert en bood aan om een volledig gereviseerde ruilklok met 0 op de teller te leveren. Dat is degene die er nu op zit. Wat later heb ik een weekendje Groningen geboekt en daar gelijk een bezoekje aan Eppie aan vastgeknoopt. Ik heb een mooie rondleiding gehad en gezien hoe en waar hij de klokken repareert. Een bijzondere man en een leuke plaats.

ontsteking

Kaal is wel heel mooi
Met de 1976 koffers
full dressed.

Na een dagtrip van rond de 300km kreeg ik de FLH de dag er op niet meer aan het werk. Na lang zoeken bleek ik geen vonk te krijgen. Bij het zoeken naar de oorzaak ontdekte ik een scheur in de bobine. Verder onderzoek leerde dat de half elektronische ontsteking die in de motor bij aankoop al zat was doorgebrand. Terug redenerend was de oorzaak de originele bobine van 3 Ohm die in Frankrijk gemonteerd was, maar toen bleek dat deze niet het probleem was niet meer door de originele was vervangen. Deze bleek 5 Ohm te zijn. Het enige wat er op zat was een nieuwe ontsteking te bestellen. Dat werd een volledig elektronische van Twin Tec de 1005 met een nieuwe 5 Ohm bobine. Een dure les.

Inmiddels is ook een nieuwe koppeling geplaatst. De oude bleef problemen geven, ook is een beter luchtfilter gemonteerd en origineel luchtfilter cover. De koffers zijn niet gerestaureerd. De topkoffer heeft een nieuw origineel slot en de blauwe insert voor het scherm is ook gevonden. De versnellingsbak lekte iets meer dan gemiddeld en wordt nu aangepakt. Er zijn nog wel wat meer dingetjes die aangepakt moeten worden. Hier en daar is wat ooit zwart was in aluminium gepolijst, zoals de banaan achter en wat aan de stuur handels, dat komt nog.

Technische gegevens
MOTORBLOK
Bouwjaar: 1976
Bouwer: Harley Davidson
Cilinderinhoud: 1200 CC
Type: FLH Electra Glide 1200 oftewel Shovelhead.
Carter: Harley Davidson
Krukas: Harley Davidson
Zuigers: Laag compressie Dixie zuigers door WB mechanic Almere in 2015
Cilinders: Harley Davidson in 2015 gehoond door WB Mechanic
Cilinderkoppen: Harley Davidson in 2015 gereinigd en gestraald door WB Mechanic
Kleppen: Harley Davidson geslepen in 2015 door WB Mechanic
Nokkenas, merk en specificaties: Harley Davidson
Nokvolgers: Harley Davidson
Oliepomp: Harley Davidson
Benzinesysteem: Vlinderklep Carburateur van een Evo. Die zat erop en omdat het goed loopt laat ik hem zitten.
Luchtfilter: Het origineel luchtfilter is vervangen door een luchtfilter met uitwasbaar element
Luchtfilterhuis: iets aangepast met wat langere bouten op het dikker het uitwasbaar luchtfilter
Ontsteking: Twin Tec 1005 met 5ohm bobine
Uitlaatsysteem: Fishtail Harley Davidson
Versnellingsbak: HD aluminium 4 bak met kickstarter die in de winter van 2020 wordt aangepakt.

RIJWIELGEDEELTE:
Frame: Harley Davidson
Voorvork: Harley Davidson maar met progressieve voorveren, dat geeft zo’n ontzettend beter rijgedrag in combinatie met de nieuwe banden.
Achterbrug: Harley Davidson
Schokbrekers: Harley Davidson
Voorwiel: Harley Davidson met Dunlop Mt 90-16 Whitewall
Achterwiel: vervanging velg en spaken met MT90-16 Whithewall Dunlop
Het is jammer dat de originele banden met twee kleine streepjes kennelijk alleen met dat vierkant profiel worden gemaakt. Whitewall is dan het dichtstbijzijnd alternatief
Remmen: Aftermarket geperforeerde remschijven, Voor Replica HD Kelsey-Hayes “ banana” remklauw met enkele zuiger en gevlochten RVS leiding met zwarte coating.
Achterrem origineel, maar de zwarte lak is alu gepolijst.

SPUITWERK
Kleur: 1976 Blauw met fijne metallic.
Soort en merk verf: Met de spuiter hebben we de periode correcte lak uitgezocht die aan de huidige maatstaven voldoet
Spuiter: Arjan Monster GL Paints.
Special Paint / logo’s: Via Ebay uit de VS heb ik een origineel set van tankstickers gevonden
Idee: Ik wilde de motor zo origineel mogelijk terug brengen. De oude lak was geen HD lak en veel onderdelen waren gemoderniseerd. Na polijsten van de rode lak bleek op tank en spatborden blauwe lak te zitten. Met Jan Kennis hebben we vastgesteld dat het niet de originele 1976 HD kleur was. De lak er onder was iets donkerder dan origineel.

Design: Terug naar origineel d.w.z. periode correct maar wel functioneel gericht op rijden en betrouwbaarheid.

In juni 2021 op de cover van Bigtwin Magazine.