Monet & Goyon MG24

Een vakantie souvenir
In juni 2013 bij Camping Les Peupliers in het Zuid Franse plaatsje Riviere sur Tarn dronk ik een kop koffie met Robert Guy waarmee we goed bevriend geraakt waren. Robert was de eigenaar van de camping waar wij al vanaf 1993 jaarlijks kwamen. Hij had besloten met pensioen te gaan. Toen ik reageerde met: “dan heb je nu mooi tijd om aan je motoren te sleutelen” vertelde hij vanwege gezondheid klachten afscheid te gaan nemen van zijn oldtimer motorfietsen. Oude Franse motoren opknappen hield hem jaren bezig. Het ging hem duidelijk aan het hart dat ermee rijden niet meer zou lukken. Ik had 20 jaar daarvoor al een rondleiding van hem gehad en enkele mooie exemplaren in zijn verzameling gezien met namen als Terrot en Monet & Goyon die toen exotisch klonken.

Ik was al een tijd aan het rondkijken om naast de moderne motoren waarmee ik rij ook iets aan te schaffen om aan te sleutelen, zoals ik dat vanaf mijn 14e deed. Een oude Harley zoeken had ik eigenlijk in gedachte. Robert Guy reageerde daarop dat iedereen met een ouwe Harley rijdt, maar dat je Franse motoren niet vaak ziet. De hint was duidelijk en ik besloot met hem mee naar zijn atelier te gaan waar ik als eerste zijn 250cc Monet & Goyon zag staan onder een dekentje.

1e kennismaking in Atelier Robert Guy
de eerste ontmoeting met de Monet&Goyon MG24
Dealer plaatje uit Beziers.

Het was, zoals hij vertelde de favoriete motor in zijn verzameling. Volgens hem was de motor van 1937 het zelfde bouwjaar als hij zelf had. De motor zag er inderdaad leuk uit. Ik bedacht mij dat mijn vader ook van 1937 was. We spraken over de kosten van de motor. Ik realiseerde me dat ik 20 jaar daarvoor al in zijn schuurtje bij zijn loods was geweest en daar een motor met brede spatborden had gezien. Ik dacht dat het een Peugeot was, maar hij vertelde dat het om een door Peugeot gefabriceerde Griffon ging. Na het bezoek aan dat schuurtje waar de motor na 20 jaar nog op dezelfde plaats stond hebben we voor beiden een deal gemaakt. Omdat we met de motor onderweg waren spraken we af dat ik een maand later met de auto om de motoren zou komen.

Motoren op de aanhanger bij Robert Guy in Riviere sur Tarn

29 juli 2013. Met de motoren onderweg naar Nederland.

Juli 2013
Eind Juli zijn zoon Michael en ik met de auto naar Zuid Frankrijk gereden om de motoren op te halen. We mochten in het appartement van Roberts dochter en vriendin Patricia verblijven. Toen we de twee motoren op de trailer aan het laden waren wees Michael naar een rode Motobecane met de woorden: “dat lijkt wel een James Dean motor”. Op de vraag vind je dat een leuke motor en een bevestigend antwoord daarop belandde deze motor ook op de aanhanger. Met Roberts schoonzoon en vriend Jean Francois werden de documenten voor de verkoop geregeld. Omdat we pas de andere ochtend terug zouden keren is de middag besteed om samen nog een keer met een canadees de Rivier de Tarn af te varen.

Zo stonden een maand na ons bezoek in Juni er eind Juli ineens een paar Franse oldtimer motorfietsen in onze garage. In dit verhaal kan je volgen hoe het proces om deze deels gerestaureerde Monet & Goyon MG 24 compleet en rijdend te krijgen verloopt. Op de andere pagina’s staat het verhaal van de Griffon 676AS en de Motobecane Z56C.

Augustus 2013
Na wat digitaal speurwerk heb ik een boek gevonden over de geschiedenis van Monet & Goyon wat onder andere door Monet & Goyon deskundige Michel Gagnaire geschreven is. Na wat lezen van dit interessant boek besloot ik dat een bezoek aan het Monet Goyon Museum in Melle de moeite waard moest zijn om wat achter grond geschiedenis van mijn MG24 motor te achterhalen. Ondertussen had ik met museum directeur en restaurateur Michel Gagnaire via de mail contact gehad. Hij berichtte mij dat mijn Monet inderdaad een MG24 was, maar dat deze niet van 1937 kon zijn zoals de carte gris aangaf, maar dat deze in 1931 gebouwd is en dat de MG24 is alleen in 1931 is gebouwd dus slechts één jaar.

September 2013
Het Monet & Goyon Museum in Melle is zeer de moeite van het bezoek waard. Kijk wel even naar de openingstijden want ze zijn niet altijd open. Het is een privé museum niet al te groot maar wel erg mooi. Wil je zeker zijn van toegang, zeker wanneer je onderweg bent en het een tussenstop is raad ik je aan vooraf af te spreken. We hebben van Michel Gagnaire een geweldige privé rondleiding gehad. Annie vond het in aanvang ook interessant tot we bij iedere motor stil stonden en daar in het Frans een uitgebreide toelichting bij kregen. Zij haakte af en ging in het dorp een terras zoeken. Ik heb een bijna 3uur durende prachtige rondleiding gehad.

monet&goyon museum in Melle met Michel Gagnaire. Hij had op aankondiging van ons bezoek zijn MG24 al buiten gezet.

Omdat de vorige eigenaar al veel aandacht aan de motor besteed had was het vrij eenvoudig om de motor aan de praat te krijgen. Een benzine slang werd aangesloten, wat zaken schoon gemaakt. Nieuwe 2takt brandstof in de tank en na wat prutsen liep de motor. Na enkele rondjes in de wijk achtervolgd door witte rook was een van de eerste ritten naar de Lepelstraatse oldtimershow begin augustus. Daarna is de Monet samen met de Griffon die inmiddels ook liep in September weer mee terug genomen naar Frankrijk. Ik had beloofd zodra de motoren werkten, ze een keer mee terug te nemen.

Tijdens de rit in de Tarn bleek de Monet wat minder betrouwbaar. De carburateur liet regelmatig de vlotterkamer overlopen en de 3e versnelling van de Terrot bak pakte niet (standaard had de Monet een 2 versnellingsbak). Ik had al besloten dat tenzij ik bij toeval tegen een originele bak aan zou lopen deze Terrot bak te laten zitten.

De MG24 bleek een moeilijke starter te zijn. Bij Jan de Laat in Boxtel is de magneet opgesterkt. Het opnieuw winden van de spoel bleek niet noodzakelijk. Er was nog vonk genoeg. Daarnaast paste de T spoel niet in Jan zijn machine. Een diode is wel gerepareerd en in het origineel huisje geplaatst. De Gurtner carburateur is door het veel te vroeg overleden CFM clublid Wim Janse uit Oss aangepakt. Bij het ophalen liet hij zien dat het open luchtfilter ook door hem was aangepakt. Wim had een origineel luchtfilter zelf nagemaakt.

2019
In de zomer van 2019 besloot ik nadat ik een paar jaar niets aan de Monet had gedaan, maar aan andere motoren, het werk weer op te pakken. De brandstofleiding werd vervangen door koperen leiding op de juiste wijze gekruld zodat geen luchtbellen kunnen blijven hangen in de leiding. Het plastic benzinefilter verdween en van kopergaas is er een gemaakt die paste bovenop de benzinekraan in de tank. Na bestudering van de cilinder en wat foto’s van originele motoren ontdekte ik dat aan de voorzijde van de cilinder een kleplichter moet hebben gezeten. Nu zat daar een grote koperen bout in. Dat leidde tot een zoektocht. Via clublid Hans van der Greft dacht ik een bijna passende Terrot kleplichter gevonden te hebben die nog aangepast leek te kunnen worden. Helaas bleek dat metrische draad waar in het Engels Villiers blok toch Engelse draad zat.

2020

Olietankje nagemaakt door clublid Rene Wesselius
Via Leboncoin vond ik bij toeval in de omgeving van Lyon een zelfde Villiers motorblokje. Het zat vast maar had wel de juiste kleplichter. Met hulp van vriend Jeff Balvay die in de omgeving woont is het blok in 2019 aangeschaft. Ik heb het toen we in juni 2020 tijdens de Corona crisis toch de grens over mochten bij hem kunnen ophalen en achter in de trailer van mijn motor mee terug kunnen nemen. Het 2takt olietankje ontbrak nog en bleek lastig te vinden. Bij een magazijn opruiming van Hans Devos van HD Classics vond ik er een op zijn plank en vroeg enthousiast wat hij er voor wilde hebben.
Olietankje gespoten en gemonteerd.
Toen ik zijn gezicht zag bleek het een onderdeel te zijn waarvan geen afscheid genomen kon worden. Ik mocht het gelukkig lenen om er een na te maken. Ik had bij mijn lascursus al een poging gedaan om zoiets te maken maar dat was een beetje zwaar uitgevallen exemplaar geworden. Gelukkig had CFM clublid Rene Wesselius naast tijd en zin vooral ook de skills om het te maken. In de winter van 2019-20 had ik de motor dan toch wel gereed en toer klaar willen maken. Dat is helaas niet gelukt. In 2020 heeft Corona veel invloed gehad op mijn agenda. Ook het clubweekend van de Club Franse Motoren wat ik in september zou organiseren kostte mede door Corona beperkingen extra werk. Het weekend kon gelukkig doorgaan. In December 2019 had ik ook een Monet & Goyon Supersport TT project uit 1928 op de kop getikt. Daarover op een andere pagina. Het gevolg is dat in Januari 2021 de MG24 nog steeds staat te wachten op de kleine dingen die moeten gebeuren om hem weer rijdend te maken.

Bij nadere inspectie van de motor staat op het motorblok Mark VI-A dat klinkt als een 250cc blok wat is geproduceerd in 1922 en 23. Een nadere bestudering van het carter zal de uitkomst moeten gaan brengen. Het maakt de motor alleen maar meer bijzonder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *